ΠΥΡ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΣΕ ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

1 νεκρός και 10 τραυματίες στην Λίτζε

8bf6c05436162a3580fd3caf73fd6490

Στην περιοχή Χεζάν Καγιατζίκ της πόλης Λίτζε-νομού Ντιγιαρμπακίρ την ώρα που χωρικοί διαμαρτύρονταν για την κατασκευή έξτρα κτιρίων στο στρατιωτικό φυλάκιο της περιοχής, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ με αποτέλεσμα να σκοτώσουν ένα άτομο και να τραυματίσουν άλλους δέκα.

Σήμερα κόσμος από το Χεζάν Καγιατζίκ, έκανε πορεία προς το φυλάκιο, διαμαρτυρόμενοι για την κατασκευή των έξτρα κτιρίων εκεί. Αρχικά ο κόσμος πυρπόλησε τις σκηνές όπου έμεναν οι εργάτες του έργου, και ακολούθως κατευθύνθηκαν προς το φυλάκιο.

Καθώς ο κόσμος δεν έφευγε από το φυλάκιο, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ, με αποτέλεσμα ένας να σκοτωθεί και να τραυματιστούν άλλοι 10. Έγινε γνωστό πως τουλάχιστον τρεις εκ των τραυματιών έγιναν στόχοι από σφαίρες, και ότι οι 9 τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Ντίτζλε.

Ανακοινώθηκε πως νεκρός είναι ο Μεντενί Γιλντιρίμ και ό τι η σωρός του μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο.

Μερικά από τα ονόματα των τραυματιών είναι οι Σαλίχ Μπεντιρχάν, Ραμαζάν Τσακίρ, Βεϊσί Οζμέν, Μεχντί Ασλάν και η 16 ετών Ρονιντά Περβανέ.

Παρά τα πυρά των στρατιωτών ο κόσμος δεν έφυγε από την περιοχή και ανταπέδωσε με πέτρες. Μετά από την εξέλιξη των γεγονότων, ανακοινώθηκε η διοίκηση στρατοχωροφυλακής του νομού, έστειλε στην περιοχή θωρακισμένα οχήματα και στρατιωτικές ενισχύσεις, ενώ στάλθηκαν στην περιοχή και ειδικές δυνάμεις.

Και ενώ η ένταση διαρκεί ακόμη , επιτροπή αποτελούμενη από την αναπληρώτρια πρόεδρο του κόμματος BDP Γκιουλτάν Κισανάκ και από την πρόεδρος του DTK Αϊσέλ Τουγλούκ κινούνται προς τα εκεί.

Προς την Λίτζε επίσης ξεκίνησαν να πάνε στελέχη του δικηγορικού συλλόγου Ντιαρμπακίρ, του ιατρικού συλλόγου, της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών αυτών φορέων θα προβούν σε έρευνα στην περιοχή.

Κουρδικό πρακτορείο Φιράτ 28/6/2013

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone