ΜΙΑ ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Με προεδρικό διάταγμα έγινε πάλι ¨Εβρενός¨ !

Με προεδρικό διάταγμα άλλαξε το όνομα του χωρίου Εβρίνος του δήμου Μαρώνειας-Σαππών και από Εβρίνος έγινε Εβρενός. Η απόφαση δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως (ΦΕΚ Α 108/9-5-2013)

Όπως είναι γνωστό το χωριό Εβρένκιοϊ (τουρκικά) στα ελληνικά ¨Εβρενος¨ είχε αλλάξει σε ¨Εβρίνος¨. Με προεδρικό διάταγμα όμως αποδίδεται πλέον η παλιά του ονομασία.

Γιατί Εβρενός ;

Ο Γκαζί Εβρενός Μπέη είναι αυτός που κατέλαβε τα εδάφη της Δυτικής Θράκης και χρησιμοποίησε το Ιμαρέτ στην Κομοτηνή ως οίκο και έπειτα το μετέτρεψε σε πτωχοκομείο.

Συμφωνά με τις φήμες ο Εβρενός Μπέι όταν κατά την διάρκεια της κατάκτησης περνούσε από το Εβρένκιοϊ , έστησε το αρχηγείο του εκεί και εγκαταστάθηκε για κάποιο διάστημα. Η μεγαλύτερη απόδειξη για αυτό είναι πως στο χωριό υπάρχει περιοχή που ονομάζεται Στρατόπεδο. Το όνομα Εβρένκοϊ (Εβρενός στα ελληνικά) λέγεται πως προέρχεται από το όνομα του Γκαζί Εβρενός Μπέη.

Περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί 31/5/2013

Σχ : Δηλαδή δώσαμε στο χωριό την ονομασία του Οθωμανού κατακτητή ; Τρελλαθήκαμε εντελώς ; Είναι στιγμές που σε αυτή τη χώρα αισθάνεσαι σαν το παιδάκι στην ταινία του Ταρκόφσκι, που ποτίζει ένα ξεραμένο δέντρο…

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone