ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αναφορά για την βία

1364 άντρες στην Άγκυρα υπέστησαν βία. Άλλαξε πλέον το προφίλ των θυμάτων βίας. Κατά το πρώτο τετράμηνο του 2013 θύματα βίας στην Άγκυρα υπήρξαν 5.899 γυναίκες, 1.364 άντρες και 349 παιδιά. Ο αριθμός των ανδρών-θυμάτων ανέβηκε 25%. Μετά από τα 40 η βία σε βάρος των γυναικών μειώνεται. Από το σύνολο των περιστατικών βίας το 10% συμβαίνει κατά τους πρώτους μήνες του γάμου. Το 57% των θυμάτων βίας είναι σε στάδιο χωρισμού.

Ο πρώην αρχιεισαγγελλέας Άγκυρας Ιμπραήμ Κουρίς, ανακοίνωσε στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση που έκανε τα βασικά θύματα της βίας είναι οι γυναίκες. Με βάση τα στοιχεία των 16 τελευταίων μηνών το 77% των θυμάτων είναι γυναίκες, το 18% άντρες και το 5% παιδιά.

………..

Στο τέλος της δημοσκόπησης ο πρώην αρχιειεσαγγελέας κατέληξε σε πολύ ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις. Τις εξής : Η πλέον έντονη βία εμφανίζεται τους πρώτους μήνες του γάμου. Εξ όλων των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, το 10% εμφανίζεται στην πρώτη χρονιά του γάμου.

Αυξάνεται η βία σε βάρος των γονέων. Παρατηρείται δηλαδή μια μεγάλη αύξηση της προσφυγής σε βία των παιδιών σε βάρος των γονέων τους. Από τα θύματα της βίας το 9% είναι γονείς που υπέστησαν βία από τα παιδιά τους.

………….

Η δημοσκόπηση επίσης αποκάλυψε πως η ενδοοικογενειακή βία είναι διαδεδομένη όχι μόνο στα αμόρφωτα τμήματα της κοινωνίας αλλά και μεταξύ των αποφοίτων πανεπιστημίου. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση το 145 των γυναικών που αντιμετωπίζουν βία είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου.

………………..

Εφ. Χουριέτ 17/5/2013