ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο Δρ.Αλή Χουσείνογλου μετείχε στο σεμινάριο ανθρωπίνων διαστάσεων του ΟΑΣΕ

Πραγματοποιήθηκε στις 13-15 Μαίου στην Βαρσοβία πρωτεύουσα της Πολωνίας, το Σεμινάριο Ανθρωπίνων Διαστάσεων του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας (ΟΑΣΕ) του 2013.Στο σεμινάριο αυτό που οργανώθηκε από κοινού από την Ουκρανία (ως προεδρεύουσα χώρα ) από την αντιπροσωπεία του γραφείου Ελευθερίας Τύπου του ΟΑΣΕ και από το Γραφείο Δημοκρατικών Φορέων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ, και είχε ως κεντρικό θέμα τα ΜΜΕ και την ελευθεροτυπία με τίτλο ¨Νομικό Πλαίσιο Ελευθεροτυπίας¨, μετείχε ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης (BTAYTD) ο Δρ. Αλή Χουσείνογλου. Στο σεμινάριο που αποτελούνταν από 4 συνεδρίες, τις ομιλίες έναρξης και περάτωσης έκανε η εκπρόσωπος του Γραφείου Ελευθερίας Τύπου του ΟΑΣΕ Ντούνια Μιγιάτοβιτς, η οποία εστίασε στις εξελίξεις στα θέματα τύπου και ελευθερίας έκφρασης στις χώρες μέλη του ΟΑΣΕ, και στην αναγκαιότητα των προτάσεων για τα θέματα.

Η Μιγιάτοβιτς ανέφερε πως η πρόσβαση στο διαδίκτυο αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και ότι οι περιορισμοί κάποιων χωρών παραβιάζουν το δικαίωμα πρόσβασης στην ενημέρωση. Η Μιγιάτοβιτς ανέφερε επίσης πως οι δίκες και η επιβολή ποινών σε δημοσιογράφους και ερευνητές δημοσιογράφους σε χώρες μέλη του ΟΑΣΕ παρεμποδίζουν την ελευθερία έκφρασης.

…………………

Στην δεύτερη μέρα του σεμιναρίου πήρε τον λόγο το μέλος της BTAYTD Δρ. Αλή Χουσείνογλου που παρουσίασε ένα γραπτό κείμενο για την ελευθερία έκφρασης. Ο Χουσείνογλου άρχισε την ομιλία του δίνοντας σύντομες πληροφορίες για την Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης και ανέφερε πως το ελληνικό σύνταγμα και οι νόμοι προστατεύουν την ελευθερία των ΜΜΕ και την πρόσβαση στην πληροφορία. Σχετικά με τα ΜΜΕ και την ελευθερία έκφρασης στην Δυτική Θράκη, ο Χουσείνογλου ανέφερε πως στο παρελθόν εφημερίδες της μειονότητας αντιμετώπισαν κάποια γραφειοκρατικά εμπόδια και ότι σε θέματα ΜΜΕ και ελευθερίας έκφρασης σε σχέση με παρελθόντα χρόνια υπήρξαν κάποιες βελτιώσεις αλλά ανεπαρκείς. Στο πλαίσιο αυτό ενημέρωσε τους μετέχοντες για τις δίκες σε βάρος των εφημερίδων Γκιουντέμ και Μιλλέτ, όπως και για τα θέματα που αντιμετωπίζουν τουρκόφωνες εφημερίδες και ραδιόφωνα της Δυτικής Θράκης, μετά την ψήφιση του νόμου για τα ΜΜΕ το 2007.

Ο Χουσείνογλου ανέφερε πως οι εφημερίδες Γκιουντέμ και Μιλλέτ τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες των δικών των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε βάρος των εφημερίδων και είπε πως μετά από την έγγραφη υποβολή προτάσεων προς το δικαστήριο στις 22/3/2013, αναμένεται στους επόμενους μήνες η απόφαση του δικαστηρίου. Ο Χουσείνογλου αναφέρθηκε επίσης στα κριτήρια που υιοθετεί ο νόμος που βγήκε στις 15/2/2007, κριτήρια που φέρνουν σε δύσκολη θέση τα τουρκόφωνα ραδιόφωνα της Δυτικής Θράκης. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις ποινές των ραδιοφώνων Tele

Radyo και Kral FM. Ο Χουσείνογλου ανέφερε πως οι σχετικές με τα ΜΜΕ αυτές ρυθμίσεις απειλούνε τα στοιχεία της πλειοψηφικότητας, της διαφορετικότητας και της δημοκρατίας στην Δυτική Θράκη, και είπε πως κατά τα περασμένα χρόνια, εκπρόσωποι του Γραφείου Ελευθερίας Τύπου του ΟΑΣΕ αναφέρθηκαν σε αυτό το θέμα. Ο Χουσείνογλου στο τελευταίο τμήμα της ομιλίας του αναφέρθηκε στην ύπαρξη διεθνών συνθηκών σχετικά με την ελευθεροτυπία και την ελευθερία έκφρασης, υπογράμμισε πως είναι ανάγκη η Ελλάδα να τις εφαρμόσει και υπέβαλλε σχετικές προς αυτήν την κατεύθυνση προτάσεις.

………………..

Εφ. Μπιρλίκ 15/5/2013