ΑΝΑΦΟΡΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΡΕΪΧΑΝΛΙ

Οργάνωση Μάζλουμ Ντερ : 50 χιλιάδες Σύριοι στο Ρεϊχανλί δεν μπορούνε να πάνε στο νοσοκομείο, λιντσάρονται, και η αστυνομία θεατής !

Η οργάνωση Μάζλουμ Ντερ εστιάζει στις ρατσιστικές επιθέσεις και απόπειρες λιντσαρίσματος που επιχειρούν μέλη ακραίων εθνικιστικών κομμάτων, μετά από την επίθεση στο Ρεϊχανλί.

Η οργάνωση Μάζλουμ Ντερ ετοίμασε την προκαταρτική αναφορά της μετά την επίθεση στο Ρεϊχανλί του νομού Χατάι. Στην αναφορά τονίζεται πως ¨Περίπου 50 χιλιάδες Σύριοι, φοβούνται να βγούνε από το σπίτι τους και αδυνατούν να καλύψουν τις επείγουσες ανάγκες τους. Άρρωστοι αδυνατούν να πάνε στο νοσοκομείο για θεραπεία¨. Στην αναφορά καταγράφεται πως συνεστήθη μια ομάδα προκλητική ομάδα Ρεϊχανλιωτών, και ότι η αστυνομία και τα ΜΑΤ στην περιοχή παραμένουν θεατές σε ξυλοδαρμούς Σύριων και σε πρόκληση ζημιών στα οχήματα τους.

………………….

Η οργάνωση Μάζλουμ Ντερ μίλησε με Τούρκους, Άραβες και Σύριους που ζούνε στην πόλη και ενημερώθηκε από υπευθύνους του κρατικού νοσοκομείου του Ρεϊχανλί.

Η περίληψη της βομβιστικής επίθεσης στην αναφορά περιγράφεται ως εξής :

Υπάρχουν 4 νεκροί και 6 τραυματίες Σύριοι

-Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του νοσοκομείου 50 άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ στο νοσοκομείο συνεχίζεται η θεραπεία 50 τραυματιών, εκ των οποίων οι 20 είναι σε βαριά κατάσταση.

– Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ταυτοποίησης σε 44 άτομα και έχουν θαφτεί. 6 πτώματα λόγω υπερβολικών εγκαυμάτων και διαμελισμού δεν έγινε δυνατόν να εντοπιστούν τα στοιχεία ταυτότητας και στάλθηκαν στην ιατροδικαστική.

……………

Αναφορά για θάνατο Σύριου από λιντσάρισμα

Αναφέρεται πως ένας εκ των νεκρών Σύριων πέθανε από λιντσάρισμα-επίθεση από Ρεϊχανλιώτες (ενώ πολίτης ονόματι Αϊχάν Αλτιντάς μαχαιρώθηκε την ώρα που προσπαθούσε να τους εμποδίσει). Αλλά αναφέρεται πως ο θάνατος αυτού του Σύριου καταχωρήθηκε ως έχων αίτιο την έκρηξη που συνέβη.

Ξυλοκοπούνται Σύριοι

Μετά από την έκρηξη των βομβών, σχηματίστηκε μεγάλη ομάδα κατοίκων του Ρεϊχανλί (αποτελούμενη από μέλη ακραία εθνικιστικών κομμάτων) η οποία έδερνε όποιον Σύριο έβλεπε, και προσπάθησαν επίσης να λιντσάρουν κάποιους. Επιτέθηκαν σε συριακά και ξένης πινακίδας αυτοκίνητα και προκάλεσαν ζημιές.

Οι Σύριοι που μετά από τα γεγονότα της 6/5/2013 δεν μπορούσαν να βγούνε από τα σπίτια τους και να πάνε στην αγορά, μετά από τις βομβιστικές επιθέσεις της 11/5/2013 που αυξήθηκαν οι επιθέσεις σε βάρος τους, ένα τμήμα τους αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Ρεϊχανλί, και το υπόλοιπο υποχρεώθηκε να κρύβεται στα σπίτια του.

Οι Σύριοι αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους

Υπάρχουν Σύριοι που αν και τραυματίες από τον φόβο τους δεν μπορούν να πάνε στο νοσοκομείο, ενώ η θεραπεία κάποιων που δεν βγαίνουν από το σπίτι τους, γίνεται από εθελοντές κρυφά την νύχτα.

…………….

Περίπου μισή ώρα αφότου περάσαμε από εκεί, Τούρκος πολίτης που ήταν μουγγός και δεν μπορούσε να πει ποιος ήταν υπέστη απόπειρα λιντσαρίσματος καθώς τον πήραν για Σύριο. Παρενέβησαν πολίτες που γνώριζαν την ταυτότητα του και τότε έγινε δυνατό να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο.

……………

Ακόμη και πριν από τα περιστατικά, είχε αναπτυχθεί εντός του κόσμου της περιοχής και ιδίως εντός των γυναικών, αρνητικές απόψεις για τους Σύριους, διότι αρκετοί Τούρκοι πολίτες-άντρες της περιοχής, χώρισαν από την γυναίκα τους για να παντρευτούν μια Σύρια, ή πήραν και μια Σύρια γυναίκα ως δεύτερη σύζυγο.

…………….

Τ24 15/5/2013