ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΛΥΤΡΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

¨Ο νόμος αυτός δεν συνάδει με την θρησκευτική πίστη και τις ελευθερίες¨

O πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης Τανέρ Μουσταφάογλου δημοσίευσε δελτίο τύπου που παραθέτει τα θέματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Στο δελτίο τύπου όπου υπογραμμίζεται πως κάποια μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης είναι αντίθετα με την συνθήκη της Λοζάννης, και ότι ο νόμος των ¨240 ιμάμηδων¨ είναι αντίθετος με την θρησκευτική πίστη και ελευθερία της μειονότητας , αναφέρονται τα εξής :

¨ Όπως είναι γνωστό η συνθήκη ειρήνης της Λοζάννης και όλες οι συνθήκες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, εγγυώνται την εκ μέρους του ελληνικού κράτους συντήρηση και διδασκαλία της ισλαμικής θρησκείας και των κανόνων της στην Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης.

Με την χούντα του 1967 η Τουρκομουσουλμανική Μειονότητα Δυτικής Θράκης άρχισε να βιώνει προβλήματα και στις θρησκευτικές της ελευθερίες όπως και σε όλα τα μειονοτικά δικαιώματα. Ο νόμος αυτός με την επωνυμία ¨νόμος των 240 ιμάμηδων¨ πέρασε από την βουλή στις 5-7 Φεβρουαρίου 2007. Καθώς όμως ο νόμος αυτός δεν ήταν σύμφωνος με την θρησκευτική πίστη και τις ελευθερίες των μειονοτικών, αλλά και με την συνθήκη της Λοζάννης, μετά από μεγάλες αντιδράσεις των μειονοτικών φορέων και συλλόγων της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, τέθηκε στο περίμενε.

Ως Σύλλογος Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης είχαμε αναφέρει πως η δήλωση του ελληνικού κράτους πως θα διόριζε και θα πλήρωνε 240 θρησκευτικούς όπως με τις μουφτείες σε Διδυμότειχο, Κομοτηνή και Ξάνθη, σημαίνει ξεκάθαρα πως δεν αναγνωρίζει την συνθήκη της Λοζάννης.

Όπως θυμόμαστε όλοι μας ο νόμος αυτός επανήλθε στην βουλή τον Ιανουάριο του 2013, και με κάποιες αλλαγές που έγιναν ψηφίστηκε ξανά. Στο στάδιο εκείνο εμείς με την ανακοίνωση μας ως Σύλλογος Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης, οι βουλευτές μας με τις ομιλίες τους στην βουλή, και όλοι οι μειονοτικοί φορείς και σύλλογοι στην Δυτική Θράκη, είχαμε καταγγείλει και απορρίψει αυτόν τον νόμο που επιφέρει περιορισμούς στην θρησκευτική μας πίστη και ελευθερία. Το ελληνικό κράτος πάλι δεν άκουσε την φωνή της μειονότητας και στην σύσταση των σχετικών επιτροπών τοποθετεί ως πρόεδρο τους, τους διορισμένους μουφτήδες…

Μάλιστα ακούμε πως σε αυτή την επιτροπή διορίστηκαν άτομα που δεν το θέλαν. Προσδοκούμε την αντίδραση όχι μόνο ημών ως μειονότητας στα πλαίσια της συνθήκης της Λοζάννης, αλλά και όλων των παγκόσμιων φορέων ενάντια σε αυτό τον νόμο. Διότι το περιστατικό αυτό είναι αντίθετο με την ελευθερία συνείδησης και θρησκείας.

Παρατηρώντας τις εξελίξεις στο ελληνικό κοινοβούλιο βλέπουμε πως δεν άλλαξε κάτι, και ότι με αδίστακτο και ρατσιστικό τρόπο γίνονται επίμονες επεμβάσεις στις θρησκευτικές ελευθερίες των ανθρώπων μας. Τον νόμο αυτό που χαρακτηρίσαμε ως ανθρώπινη ντροπή και τον απορρίψαμε από την πρώτη στιγμή, και σήμερα πάλι τον απορρίπτουμε με τις ίδιες σκέψεις.

Με σεβασμό στην κοινή γνώμη ανακοινώνουμε την πίστη μας πως τα βασικά δικαιώματα και ελευθερίες πρέπει να ισχύουν για όλους τους ανθρώπους, και ότι τα Ισχυρά Κράτη πρέπει να στηρίζουν τις υπογραφές των προγόνων τους και να παραμένουν δεσμευμένα στις υποσχέσεις τους¨.

 Eφ. Μπιρλίκ  30/5/2013