ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΧΕΤΙΚA ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΙΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΩΝ

H ελληνική κυβέρνηση θα διορίσει στην Δ.Θράκη 90 θρησκευτικούς λειτουργούς

Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε τον διορισμό 90 θρησκευτικών λειτουργών οι οποίοι θα διδάξουν το Κοράνι ¨στα ελληνικά¨ στα παιδιά-μέλη της μειονότητας σε τζαμιά και δημόσια σχολεία.

Αναφέρεται πως οι θρησκευτικοί λειτουργοί που θα αναλάβουν καθήκοντα στην Δυτική Θράκη, θα είναι με σύμβαση, ενώ πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες και μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας Δυτικής Θράκης. Η απόφαση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, φέρει την υπογραφή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου.

Η τροπολογία που πέρασε στο ελληνικό κοινοβούλιο πριν από λίγο καιρό προβλέπει ¨την διδασκαλία στα ελληνικά του Κορανίου, για τους μαθητές-μέλη της μειονότητας που φοιτούν σε δημόσια σχολεία της Δυτικής Θράκης¨.

Ο νόμος των ¨240 Ιμάμηδων¨ ψηφίστηκε το 2007 αλλά δεν εφαρμόστηκε λόγω της αντίδρασης της τουρκικής μειονότητας. Η επαναφορά του 6 χρόνια μετά με αυτήν τροπολογία επέφερε την αντίδραση της τουρκικής μειονότητας.

Οι εκλεγμένοι θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες της μειονότητας, με ανακοινώσεις τους ανέφεραν πως ο νόμος αυτός που ετοιμάστηκε μονόπλευρα χωρίς να ληφθεί υπόψη η άποψη της μειονότητας, αντί να επιλύει τα υπάρχοντα θέματα, προσθέτει νέα, και πρόσθεσαν πως όπως δεν είχαν δεχτεί αυτόν το νόμο στο παρελθόν, έτσι και δεν πρόκειται να τον αποδεχτούν από τώρα και μετά.

Ο νόμος αυτός προβλέπει διορισμό θρησκευτικών λειτουργών που υπηρετούνε σε τζαμιά της Δυτικής Θράκης, από επιτροπή 5 ατόμων στην οποία περιλαμβάνονται και χριστιανοί Έλληνες πολίτες, την πληρωμή αυτών από το κράτος, και με την τροπολογία προβλέπεται αυτοί οι ιμάμηδες να παραδίδουν επίσης μαθήματα θρησκευτικών σε ελληνικά δημόσια σχολεία.

Πρακτορείο Αναντολού 23/5/2013