¨ΑΚΟΜΗ 15 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΖΑΜΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ¨

¨Μεγάλο το έλλειμμα τζαμιών στην Τουρκία : Χρειάζονται ακόμη 15 χιλιάδες¨

 

Ο Ρετζέπ Κιγιάκ πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζαμιών και Μαθημάτων Κορανίου, δήλωσε πως βασικά στα μεγάλα αστικά κέντρα χρειάζονται ακόμη σχεδόν 15 χιλιάδες τζαμιά.

Παρά το ότι η κυβέρνηση τα τελευταία 10 χρόνια άνοιξε περίπου 7.500 χιλιάδες τζαμιά, και παρά το ότι στην Κωνσταντινούπολη αναλογεί ένα τζαμί σε 1,74 τετραγωνικό χιλιόμετρο, η Ομοσπονδία Τζαμιών και Μαθημάτων Κορανίου, υποστήριξε πως χρειάζονται και άλλα τζαμιά. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζαμιών και Μαθημάτων Κορανίου Ρετζέπ Κιγιάκ, παραβλέποντας τα στοιχεία της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων που κάνουν λόγο για 85.600 τζαμιά στο σύνολο της χώρας, υποστήριξε πως χρειάζονται ακόμη 15 χιλιάδες τζαμιά, με προτεραιότητα στις μεγάλες πόλεις. Ο Κιγιάκ είπε πως στο σύνολο της χώρας υπάρχουν 85 χιλιάδες τζαμιά και 15 χιλιάδες μεστζίτ, και ότι καθώς το ¼ των τζαμιών βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές, στις πόλεις δεν υπάρχει επαρκής αριθμός τζαμιών.

¨ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ ΤΑ ΤΖΑΜΙΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ¨

Ο Κιγιάκ υποστήριξε πως ο νομός Κωνσταντινούπολης σε σχέση με τον πληθυσμό του, είναι ο νομός με τα λιγότερα αναλογικά τζαμιά, και ότι δέονται πολλά παράπονα για την έλλειψη χώρων προσευχής σε περιοχές πυκνοκατοικημένες. Ο Κιγιάκ υποστήριξε πως ¨Αυτή τη στιγμή υπάρχει ανάγκη για 15 χιλιάδες τζαμιά με προτεραιότητα στα αστικά κέντρα¨ και υπογράμμισε πως εργάζονται για να φτάσουν σε επαρκή αριθμό τζαμιών.

……………

 Haber.sol.org.  29/4/2013