ΤΕΛΕΤΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Κείμενο του ιστολόγιου 18/5/2013 

Πραγματοποιήθηκε προχτές στην τουρκική πλευρά των συνόρων στο τελωνείο των Κήπων, η τελετή μεταφοράς χώματος από το σπίτι όπου υποτίθεται πως γεννήθηκε ο Κεμάλ στην Θεσσαλονίκη προς την τουρκική πλευρά και από εκεί προς την Άγκυρα. Μεταξύ των καλεσμένων ήταν και ο Δυτικοθρακιώτης πρόεδρος του αλυτρωτικού Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης (με παραρτήματα σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας) δικηγόρος Μπουρχανεττίν Χακγκιουντέρ. Ο συγκεκριμένος σύλλογος έχει ψηλές επαφές, μάλιστα πριν από λίγο καιρό επισκέφτηκαν τον Γκιούλ στην προεδρία της Δημοκρατίας. Τα γραφεία-παραρτήματα του ¨κοσμούνται¨ από την σημαία της ¨Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης¨, ενώ κάθε φορά που γίνονται εκλογές στην Ελλάδα βάζει λεωφορεία με τα οποία μεταφέρονται δωρεάν στην Ελλάδα οι Τούρκοι που μένουν στην Τουρκία και θέλουν να πάνε να ψηφίσουν στην Ελλάδα. Ας δούμε τι γράφει το πρακτορείο Ihlas σχετικά με την παρουσία του στην χτεσινή τελετή στα σύνορα :

¨Ακολούθως μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης Μπουρχανεττίν Χακγκιουντέρ. Ανέφερε πως ως Δυτικοθρακιώτες επιθυμούσαν περισσότερο από όλες τις κοινότητες την ελληνοτουρκική φιλία. Είπε πως ¨Διότι εκεί ζουν οι φίλοι μας, το αίμα μας. Αλλά στο σημείο που φτάσαμε, η ελληνοτουρκική φιλία στην Δυτική Θράκη έχει μείνει στην ίδια τάξη. Ο λόγος για την παραμονή στην ίδια τάξη είναι η Ελλάδα η ίδια. Η Τουρκία για να διασφαλίσει την φιλία της έκανε όλα τα βήματα, ίσως και παραπάνω, αλλά δυστυχώς οι εκλεγμένοι μας μουφτήδες δεν είναι στην θέση τους. Η μειονότητα ακόμη δεν μπορεί να κάνει χρήση των βακουφίων. Το αντίθετο, στέλνουν την εφορία ως στοιχείο πίεσης¨.

O κ. Χακγκιουντέρ εικονίζεται στο  κέντρο της φωτογραφίας την ώρα που κρατά το πανό που υποδηλώνει την πίστη στον Κεμάλ. Δίπλα του ο Τούρκος πρόξενος Κομοτηνής Σενέρ.