ΤΟ ¨ΑΜΑΡΤΗΜΑ¨ ΤΟΥ ΠΙΑΝΙΣΤΑ

Η απόφαση για τον Φαζίλ Σαγί στον παγκόσμιο τύπο

Ένα από τα θέματα στον παγκόσμιο τύπο ήταν η ποινή των 10 μηνών που επιβλήθηκε στον πιανίστα Φαζιλ Σαγί για σχόλιο που έγραψε στο τουίτερ. Στις σχετικές ειδήσεις τονίζεται πως ο Σαγί είναι ο τελευταίος από του Τούρκους διανοούμενους και καλλιτέχνες που δικάζεται επειδή εξέφρασε τις ιδέες του.

BBC : Ο Τούρκος πιανίστας βρέθηκε ένοχος για προσβολή του Ισλάμ. Ο παγκοσμίως γνωστός πιανίστας τιμωρήθηκε με ποινή 10 μηνών για προσβολή των αξιών του Ισλάμ. Ο Σαγί δεν μετείχε στην εκδίκαση, και η υπεράσπιση του ήταν ότι σε όλα αυτά υπάρχει πολιτικό υπόβαθρο. Κάποιοι καλλιτέχνες και διανοούμενοι κατηγορούνε το ΑΚΡ πως υπονομεύει τις αξίες του λαϊκού καθεστώτος της Τουρκίας.

BLOOMBERG: Ο Τούρκος πιανίστας Σαγί, τιμωρήθηκε για προσβολή του Ισλάμ μέσω τούιτερ. Το τουρκικό δικαστήριο τιμώρησε τον παγκοσμίως γνωστό πιανίστα και συνθέτη Φαζίλ Σαγί, που έχει παίξει και με τις φιλαρμονικές της Ν.Υόρκης και του Βερολίνου, σε 10 μήνες φυλάκιση για υποδαύλιση μίσους και προσβολή του Ισλάμ. Το δικαστήριο άφησε ελεύθερο τον Σαγί με τον όρο να μην διαρπάξει παρόμοιο αδίκημα για 5 χρόνια. Μιλώντας σχετικά ο συνήγορος του Σαγί δήλωσε πως ¨ Πρόκειται για μια απειλή για όλους μας και για μια μεγάλη πίεση πάνω στην ελευθερία σκέψης. Δικαιοσύνη ζητάμε. Λυπάμαι πολύ για αυτή τη χώρα¨.

………………

Εφ. Χουριέτ 15/4/2013

 Σχ : Ο Σαγί αναφερόμενος στην πίστη των μουσουλμάνων για τον παράδεισο είχε γράψει ¨λες πως θα τρέχουν κρασιά από τις πηγές, μα καλά ο παράδεισος ταβέρνα είναι ; Σε κάθε πιστό θα δώσεις λες δύο ουρί, μα καλά ο παράδεισος μπουρδέλο είναι ;¨.