ΧΩΡΙΣ ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ !

Κρατούμενοι φοιτητές που δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις 30 λίρες για τον μεταφραστή, δεν μπόρεσαν να έχουν υπεράσπιση

Στο Ντένιζλι κατά την εκδίκαση της υπόθεσης των 101 φοιτητών (εκ των οποίων οι 27 κρατούμενοι) οι οποίοι κατηγορούνται ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης, για τη διαμαρτυρία που είχαν κάνει θέλοντας να στηρίξουν τους απεργούς πείνας του ΠΚΚ, εμφανίστηκε κρίση με την υπεράσπιση στην μητρική γλώσσα καθώς δεν είχε καταβληθεί η δαπάνη των 30 τ.λ. για την μετάφραση.

Όταν φοιτητές του πανεπιστημίου του Παμούκαλε, οργάνωσαν στο πανεπιστήμιο εκδήλωση στήριξης των απεργών πείνας του ΠΚΚ, η αστυνομία επενέβη, και μετά από την εκδήλωση, προφυλάκισε 27 φοιτητές.

Σύμφωνα με το άρθρο του Ισμαήλ Σαγιμάζ στην Ραντικάλ, η εκδίκαση της υπόθεσης αυτής στο 12 Κακουργιοδικείο Σμύρνης διεξήχθη σε δύο συνεδρίες στις 28 και 29 Μαρτίου. Εκτός από δύο κατηγορουμένους οι άλλοι θέλησαν υπεράσπιση στα κουρδικά. Μετά από αυτό η σύνθεση του δικαστηρίου ανέφερε πως έχει σταλεί επιστολή σε αυτούς που πιθανόν επιθυμούσαν υπεράσπιση στα κουρδικά, αλλά δεν κατεβλήθησαν οι 30 τ.λ

Η δικηγόρος Τζανάν Ουτσάρ δήλωσε πως ¨ΟΙ κατηγορούμενοι είναι φοιτητές. Καθώς η οικονομική τους κατάσταση δεν είναι καλή δεν μπορούσαν να καταβάλλουν την δαπάνη για την μετάφραση¨.

Η δικηγόρος ζήτησε να χρησιμοποιηθούν ως μεταφραστές οι Σεβκέτ Τεκίν και Τζιχάν Νταρά, δύο άτομα που είχε φέρει μαζί της. Η δικηγόρος ζήτησε αν δεν γίνουν δεκτά αυτά τα άτομα, η πληρωμή του μεταφραστή να γίνει από την δαπάνη αυτοφώρου. Ερωτηθείς για την γνώμη του ο εισαγγελέας είπε πως σύμφωνα με τον υπ. αρ. 6411 νόμο, ο μεταφραστής πρέπει να είναι στην λίστα που έχει εγκρίνει η αρμόδια επιτροπή και θα πρέπει να έχουν καταβληθεί και οι 30 τ.λ. Το δικαστήριο δέχτηκε την άποψη αυτή και απέρριψε το αίτημα η πληρωμή να γίνει από την δαπάνη αυτοφώρου.

Κατά την δεύτερη μέρα της εκδίκασης, η κρίση μεγάλωσε, καθώς οι δύο κρατούμενοι που θα έκαναν την υπεράσπιση τους στα τουρκικά, αρνήθηκαν να το κάνουν ως στήριξη προς τους συντρόφους τους.

…………………

Μετά από την εκδίκαση δεν υπήρξε απελευθέρωση για κανέναν κατηγορούμενο και η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για τις 24 Μαΐου.

 Haber.sol.org  11/4/2013