TA ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

Πάνελ ¨Βαλκανική επικαιρότητα¨

 

Ο Φεχίμ Αχμέτ-βοηθός του εκλεγμένου μουφτή Κομοτηνής δήλωσε πως ¨ οργανώνοντας τα μαθήματα Κορανίου επιδιώκουμε να εξομαλύνουμε τις σχέσεις ανάμεσα στο τζαμί και την ανατρεφόμενη γενιά¨.

Ο Αχμέτ μετέχοντας στο πάνελ με τίτλο ¨Βαλκανική επικαιρότητα¨, που οργανώθηκε από το ίδρυμα Μιμάρ Σινάν στην Αδριανούπολη, υποστήριξε πως η Τουρκία πρέπει να δείξει ενδιαφέρον για την ¨εμβάθυνση¨ των σχέσεων της με τα Βαλκάνια και ότι η πραγματοποίηση επισκέψεων δεν αποτελεί μια μόνιμη εργασία.

Ο Αχμέτ περιέγραψε πως στα Βαλκάνια θέματα παρουσιάζονται περισσότερο όσον αφορά την γλώσσα και την θρησκεία, είπε πως η μειονοτική εκπαίδευση στην Δυτική Θράκη συνεχώς υπονομεύεται, και ότι σε αυτό το θέμα, εμφανίστηκαν εναντίον της μειονότητας όσοι παράγοντες ήταν δυνατόν.

Ο Αχμέτ ανέφερε πως ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα των μουσουλμάνων είναι και η αντίληψη πως τα τζαμιά είναι μόνο χώροι προσευχής, και είπε τα εξής : ¨Οργανώνοντας τα μαθήματα Κορανίου επιδιώκουμε να εξομαλύνουμε τις σχέσεις ανάμεσα στο τζαμί και την ανατρεφόμενη γενιά. Διότι στο θέμα αυτό υπάρχουν σημαντικά προβλήματα. Τα τζαμιά στην Δυτική Θράκη έχουν καταστεί χώροι των συνταξιούχων και των ηλικιωμένων. Τα παιδιά μας, οι νέοι μας και οι γυναίκες μας μπορούν και παρευρίσκονται μόνο συγκεκριμένες στιγμές. Όταν έρχονται παιδιά στο τζαμί, οι γέροι ανησυχούν και κατά κάποιο τρόπο τα απομακρύνουν. Αυτό είναι κάτι που προσπαθούμε να το ανατρέψουμε¨.

Ο Φεχίμ Αχμέτ ανέφερε πως στην Ελλάδα διεξάγονται δραστηριότητες με σκοπό την παρεμπόδιση των παιδιών που πάνε στα μαθήματα Κορανίου, και είπε τα εξής :

¨Ένα εξ αυτών είναι η ημερήσια εκπαίδευση. Σε εμάς η κανονική εκπαίδευση τελειώνει στις 14.00, αλλά σε κάποια μέρη, και μάλιστα κατά τις ώρες που γίνονται τα μαθήματα Κορανίου, άρχισε να γίνεται πρόσθετη εκπαίδευση. Με αυτό τον τρόπο παρείχαν την δυνατότητα να παραμείνουν τα παιδιά στο σχολείο. Με αυτό τον τρόπο μειώθηκε ο αριθμός των παιδιών που έρχονται στα μαθήματα Κορανίου¨.

Αίτηση για να τελεστεί ναμάζι ή μεβλίτ σε τζαμί

Ο Φεχίμ Αχμέτ-βοηθός του εκλεγμένου μουφτή Κομοτηνής δήλωσε πω δεν ήταν αληθινή η είδηση πως ¨μετά από χρόνια άνοιξε για προσευχή¨ τζαμί στην Θεσσαλονίκη, και ότι επρόκειτο απλά για άδεια για ένα ναμάζι σε εκείνο το τζαμί.

Ο Αχμέτ ανέφερε πως έχουν υποβάλλει 8 επίσημα αιτήματα για τέλεση προσευχής σε τζαμιά σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, που χρησιμοποιούνται ως μουσεία ή εκθεσιακοί χώροι, αλλά ότι η Ελλάδα με διάφορες δικαιολογίες τα απέρριψε όλα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελών και Αποφοίτων Ιμάμ Χατίπ (θρησκευτικά λύκεια) Μεχμέτ Εμίν Αχμέτ, υποστήριξε πως η αυτονομία που είχαν στην εκπαίδευση καθημερινά χάνεται.

Ο Αχμέτ περιέγραψε πως υπάρχουν διάφορα θέματα όσον αφορά τις μουφτείες και τα βακούφια και συνέχισε ως εξής την ομιλία του :

¨Το ελληνικό κράτος κατά παράβαση νόμων και συμφωνιών διορίζει τους μουφτήδες μας. Και όμως εμείς ως άνθρωποι με διαφορετική γλώσσα και θρησκεία επιθυμούμε να κάνουμε χρήση αυτού μας του δικαιώματος. Η υποδομή το επιτρέπει. Επιθυμούμε την εκλογή με τρόπο που δεν θα αντιτίθεται στους νόμους. Το ελληνικό κράτος λέει πως ¨δεν γίνεται¨. Στο θέμα των βακουφίων το ελληνικό κράτος, αφαιρεί το δικαίωμα της χρήσης από τον μουσουλμανικό, τον τουρκικό λαό. Με πενταμελή διαχειριστική επιτροπή ατόμων επιχειρεί, επιχειρεί να διοικεί εκεί¨.

…………….

Πρακτορείο Αναντολού 29-4-2013

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone