ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Θα ζωντανέψουν ξανά τα οθωμανικά μνημεία στο Αιγαίο

Με την άνοιξη στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας, και τις σχέσεις φιλίας πια να ριζώνουν, συνεχίζονται και οι προσπάθειες για στήριξη των πολιτιστικών αξιών. Πραγματοποιείται στην Μυτιλήνη συνέδριο με θέμα τα οθωμανικής περιόδου μνημεία της Μυτιλήνης.

Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιείται στο Εμπορικό Επιμελητήριο Μυτιλήνης στις 5 και 6 Απριλίου συνέδριο με θέμα ¨Μνημεία Οθωμανικής περιόδου στην Μυτιλήνη¨ υπό την αιγίδα του ICOMOS Ελλάδας και τη σύμπραξη της κίνησης «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο». Έγινε γνωστό πως στο συνέδριο θα μετάσχουν από τον δήμο Αϊβαλί οι αρχιτέκτονες Αϊλά Λομτζού και Σενάι Καραμπουλούτ και οι πολεοδόμοι Γιαλίν Τουζμέν και Σετσίλ Παξόϊ. Στο συνέδριο θα εξεταστούνε τα πολιτιστικά μνημεία στις δύο ακτές του Αιγαίου, η προβολή τους, η προστασία τους, το άνοιγμα τους για νέες χρήσεις, ενώ θα συζητηθούν και βήματα που θα γίνουν στην Μυτιλήνη, όπως επισκευές τζαμιών και χαμάμ της οθωμανικής περιόδου στην Μυτιλήνη, και παρόμοιες πτυχές του Αϊβαλί.

Σύμφωνα με τις αρχές μετά από αυτό το συνέδριο, αναμένεται να γίνουν απτά βήματα ώστε πολιτιστικά κτίσματα που έχουν σημασία για τους πολίτες και των δύο χωρών αλλά προκαλούνε θλίψη με την ερειπιώδη κατάσταση τους, να ζωντανέψουν ξανά και να αποδοθούνε στον τουρισμό.

 Πρακτορείο Ειδήσεων Ihlas  5/4/2013