Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ-ΣΟΥΡΓΕΛΟ ΤΟΥ ΜΗΡ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

Νταβούτογλου : Τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο δεν καθορίστηκαν από μια έγκυρη συνθήκη

Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, απαντώντας στους ισχυρισμούς του βουλευτή του ΜΗΡ Λουτφί Τουρκάν πως οι Έλληνες κατέλαβαν νησιά στο Αιγαίο, είπε πως πρόκειται για νομικό θέμα που σχετίζεται με τις συνθήκες της Λοζάννης και των Παρισίων. Ο Νταβούτογλου είπε : ¨ Μια άλλη διάσταση του θέματος αποτελεί το γεγονός πως μέχρι σήμερα τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα δεν καθορίστηκαν με μια έγκυρη συνθήκη¨.

Πριν από κάποιο διάστημα ο βουλευτής του κόμματος ΜΗΡ Λουτφί Τουρκάν είχε υποβάλει ερώτημα ζητώντας απάντηση από τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Τουρκάν ανέφερε πως παρά το ότι ο Ατατούρκ και οι συμπολεμιστές του έριξαν στη θάλασσα τον ελληνικό στρατό στις 9/9/1922, 90 χρόνια αργότερα οι Έλληνες στρατιώτες κάνουν πάλι αισθητή την παρουσία τους στο Αιγαίο και συνεχίζει λέγοντας : ¨Μέσα σε λίγα χρόνια αυξήθηκε ο αριθμός των νησιών που η Ελλάδα κατέλαβε τα τελευταία χρόνια στην θάλασσα του Αιγαίου. Στρατιώτες της Ελλάδας αποβιβάστηκαν σε Οινούσσες, Φιμενα, Φούρνοι, Αγαθονήσι, Άρκη, Φαρμακονήσι, Καλόλιμνος, Πλατιά, Κυρά Παναγιά, Γυαλί, και Σύρνα, και σήκωσαν σημαία. Επί χρόνια κραυγάζουμε για αυτό τα θέμα, αλλά δεν υπήρξε καμία εξέλιξη υπέρ της Τουρκίας. Στον τύπο μάλιστα γράφτηκε πως ιδιαίτερα στις Οινούσσες όπου κυματίζει η ελληνική σημαία, ακούγονται οι ήχοι της καμπάνας, την ώρα που στο νησί δεν υπάρχει ούτε ένα τζαμί και δεν ακούγεται η κλήση του ιμάμη.¨

Ο Τουρκάν αναφέρει : ¨Είναι αληθές πως στα εν λόγω νησιά αποβιβάστηκαν στρατιώτες της Ελλάδας, και αν αυτό είναι αληθές, γιατί επετράπη; Πότε θα κατέβει από αυτά τα νησιά η ελληνική σημαία, και πότε θα κυματίσει η τουρκική ; Με ποια βάση καθορίστηκε το στάτους αυτών των νησιών, είναι νόμιμη η ελληνική κατοχή σε αυτά ; Είναι αληθές πως ιδιαίτερα στις Οινούσσες δεν υπάρχει κανένα τζαμί και δεν ακούγεται ο ήχος του εζάν ; Μήπως παραμείναμε σιωπηλοί στην κατάληψη αυτών των νησιών για να πάρουμε ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., και χαρίσαμε έτσι εδάφη της πατρίδας ; Η κυβέρνηση σας που χωρίς να διστάσει βρίσκεται μεταξύ των πρώτων για το θέμα της Συρίας, έχει κάποιο σχέδιο κινητοποίησης σχετικά με το θέμα της κατάληψης των νησιών ; ¨

Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου απαντώντας σε αυτήν την ερώτηση, υπενθύμισε πως το καθεστώς σε κάποια μικρά νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου , όπως και το γεγονός πως μέχρι σήμερα τα θαλάσσια σύνορα Τουρκίας-Ελλάδα δεν καθορίστηκαν με μια έγκυρη συνθήκη, περιλαμβάνονται σε μια σειρά από αλληλοεξαρτώμενα θέματα που έχουν οι δύο χώρες στο Αιγαίο. Ο Νταβούτογλου συνέχισε ως εξής :

¨ Τα βασικά ντοκουμέντα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τον αφοπλισμό των νήσων του Αν. Αιγαίου είναι η συνθήκη της Λοζάννης του 1923 και η συνθήκη ειρήνης των Παρισίων του 1947. Οι συνθήκες αυτές περιλαμβάνουν διάφορες λεπτομερείς διατάξεις σχετικά με την κυριαρχία και τον αφοπλισμό των νήσων αυτών. Ως εκ τούτου, το θέμα αφορά ερμηνεία των διατάξεων των συνθηκών Λοζάννης και Παρισιού. Μια άλλη διάσταση του θέματος αποτελεί το γεγονός πως μέχρι σήμερα τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα δεν καθορίστηκαν με μια έγκυρη συνθήκη. Η επίσημη θέση της Ελλάδας σε αυτό το θέμα, είναι στην κατεύθυνση πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Είναι γνωστό πως τα θέματα Αιγαίου με όλες τους τις κατευθύνσεις. εξετάζονται με αυτή τη χώρα, στα πλαίσια των υπαρχόντων καναλιών διαλόγου. Η χώρα μας λαμβάνοντας υπόψη τα θεμελιώδη δίκαια και συμφέροντα της χώρας, επιθυμεί την βάσει δικαίου και μέσω διαλόγου επίλυση του συνόλου αυτών των θεμάτων. Αυτή η πολιτική σχετικά με την επίλυση των θεμάτων του Αιγαίου, δεν είναι μόνο πολιτική της κυβέρνησης μας, αλλά καθώς ισχύει από την στιγμή που εμφανίστηκαν αυτά τα θέματα, συνιστά μια υπερκομματική κρατική πολιτική. Πιστεύουμε πως τα θέματα του Αιγαίου είναι ανάγκη να επιλυθούν μέσα από αυτή την νοοτροπία και οι εργασίες μας μαζί με όλες τις κρατικές υπηρεσίες είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

…………….¨

Πρακτορείο Ειδήσεων Ντογάν 24/4/2013