ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΠΙΡΛΙΚ

Οι πρόξενοι των ΗΠΑ και της Γαλλίας στην Θεσσαλονίκη, παρατηρούνε από μακριά την πραγματικότητα της Δυτικής Θράκης

Οι πρόξενοι των ΗΠΑ και της Γαλλίας στην Θεσσαλονίκη, απλά παρατηρούνε από μακριά την πραγματικότητα της Δυτικής Θράκης.O Αμερικανός πρόξενος Θεσσαλονίκης Ρόμπερτ. Π. Σάντερς και ο Γάλλος πρόξενος Θεσσαλονίκης Κριστόφ Λε Ριγκολέ, παρά το ότι έρχονται στην Δυτική Θράκη, για κάποιο λόγο στέκονται μακριά από τους πραγματικούς εκπροσώπους της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης.

Όπως και οι προηγούμενοι εκπρόσωποι, έτσι και αυτοί ακολούθησαν την πεπατημένη, πήγαν ήρθαν πολλές φορές. Ελάτε όμως και δείτε ότι οι αναφορές που στέλνουν δεν είναι παρά ένα απλό κομμάτι χαρτί. Για ποιο λόγο ; Αυτό μπορείτε να το αντιληφθείτε κοιτώντας τις αναφορές που δημοσιεύονται σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Δυτική Θράκη. Και το λέω αυτό διότι αυτά που δημοσιεύονται δεν συμφωνούν με την πραγματικότητα.

O Αμερικανός πρόξενος Θεσσαλονίκης Ρόμπερτ. Π. Σάντερς κατά την επίσκεψη του στην Ξάνθη, επισκέφτηκε τον δήμαρχο Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη, τον μητροπολίτη Ξάνθης και τον διορισμένο μουφτή Ξάνθης. Δηλαδή, όπως πάντα επισκέφτηκε τον Σινίκογλου. Ο Σάντερς δήλωσε πως κατά την επίσκεψη του στον δήμαρχο Ξάνθης Στυλιανίδη, ενημερώθηκε για τις πολιτιστικές δραστηριότητες της περιοχής και για τις γιορτές της Παλιάς Πόλης. Καλά έκανε, αλλά πόσες φορές ήρθε ή ενημερώθηκε για τις πολιτιστικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνε οι άνθρωποι της μειονότητας ; Αυτό ρωτάνε και αναρωτιούνται οι άνθρωποι της μειονότητας και οι χιλιάδες αναγνώστες μας.

Μετά από την επίσκεψη στην Ξάνθη, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Κομοτηνή,  υπήρξαν διαμαρτυρίες από μια ομάδα μελών της νομαρχιακής οργάνωσης του ΚΚΕ Ροδόπης. Ο πρόξενος Σάντερς μπήκε στο Πολυλειτουργικό Κέντρο Κομοτηνής από την πίσω πόρτα. Και όμως εάν ο πρόξενος ερχόταν σε μια από τις εκδηλώσεις που οργανώνουν οι πραγματικοί εκπρόσωποι της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, τότε όπως όλοι θα έμπαινε από την κύρια είσοδο, και θα τον χειροκροτούσαν όρθιοι οι άνθρωποι της περιοχής, που αιώνες τώρα αποτελούν τμήμα της διαφορετικότητας της. Πιστεύω πως όταν ένας διπλωμάτης μπαίνει σε μια εκδήλωση από την πίσω πόρτα, είναι κάτι το οδυνηρό. Ο πρόξενος Σάντερς βρέθηκε στην Κομοτηνή ως ομιλητής στο σεμινάριο που από κοινού οργάνωσαν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και ο δήμος Κομοτηνής με τίτλο ¨Πως η διαφορετικότητα και η ανοχή μπορούν να χτίσουν ένα ισχυρότερο έθνος¨. Στην ομιλία αυτή του κυρίου πρόξενου Σάντερς που είχε ως θέμα την διαφορετικότητα και την ανοχή, άραγε πόσα άτομα της μειονότητας με διαφορετική θρησκεία και καταγωγή την παρακολούθησαν ; Δεν αναρωτήθηκε καθόλου ;

Η έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του 2012 του αμερικανικού ΥΠΕΞ δημοσιεύτηκε πριν από κάποιο διάστημα. Στην αναφορά αυτή αντί να περιγράφονται τα πραγματικά θέματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, βρίσκεται έτη φωτός μακριά. Και πώς να μην είναι ; Οι διπλωμάτες των ΗΠΑ που έρχονται στην Δυτική Θράκη και τελευταία ο πρόξενος Θεσσαλονίκης Ρόμπερτ Σάντερς, αποφεύγουν σαν λεπρούς τους πραγματικούς εκπροσώπους της τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, και είτε δεν επικοινωνούν με την μειονότητα, είτε συναντώντας άτομα που ή δεν ξέρουν ή δεν έχουν το θάρρος να περιγράψουν τα θέματα της μειονότητας, δεν μαθαίνουν τις πραγματικότητες εδώ και εντέλει δεν τις γράφουν. Νομίζουν ότι γράφουν , αλλά εντέλει αυτό που κάνουν είναι απλά copy-paste. H μεγαλύτερη απόδειξη για το ότι δεν βλέπουν την πραγματικότητα είναι οι επισκέψεις τους σε συλλόγους που υπάρχουν μόνο στα χαρτιά.

Εμείς ως εφημερίδα Μπιρλίκ, κάνουμε έκκληση στους ξένους διπλωμάτες που θα επισκεφτούν την Δυτική Θράκη, να συναντήσουν τους πραγματικούς εκπροσώπους της μειονότητας, που θα τους περιγράψουν ξεκάθαρα και χωρίς λογοκρισία τα θέματα της  μειονότητας. Αυτό βέβαια μόνο αν επιθυμούν, αυτό που θα γράψουν να είναι κάτι παραπάνω από ένα κομμάτι χαρτί.

Ιλχάν Ταχσίν

Διευθυντής Έκδοσης εφημερίδας Μπιρλίκ

 Εφ. Μπιρλίκ 26/4/2013