ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Κρυφή εμπορική συμφωνία Τουρκίας και Ισραήλ 

Σύμφωνα με είδηση που δημοσιεύτηκε στην ισραηλινή εφημερίδα Γεντιότ Αχρονόθ, μετά από κρυφές επαφές που είχαν Τουρκία και Ισραήλ σχετικά με το θέμα της Συρίας, συμφωνήθηκε να συνεχίσει η Τουρκία τις εμπορικές δραστηριότητες της σε Ιορδανία και Ιράκ, μέσω των εδαφών του Ισραήλ.

Την είδηση υπογράφει στην εφημερίδα Γεντιότ Αχρονόθ, ο Γκαντ Λιόρ. Στ κείμενο αναφέρεται πως καθώς λόγω των εντεινόμενων συνθηκών πολέμου στην Συρία, υπήρξε μια στασιμότητα στις εισαγωγές-εξαγωγές της Τουρκίας με Ιορδανία και Ιράκ, υπεβλήθη αίτημα, οι δραστηριότητες αυτές να συνεχιστούν μέσω Μερσίνας με τα ισραηλινά λιμάνια της Χάιφας και της Ασντότ. Αναφέρεται πως στο τέλος των κρυφών συνομιλιών υπήρξε συμφωνία Ισραήλ και Τουρκίας σε αυτό το θέμα.

Στο άρθρο αναφέρεται επίσης πως σε αυτές τις κρυφές συνομιλίες μετείχαν και αξιωματούχοι αραβικών κρατών της περιοχής. Με την επιτευχθείσα συμφωνία τα κοντέινερ που πάνε για Ιράκ και Ιορδανία, μέσω Μερσίνας φτάνουν στα προαναφερθέντα ισραηλινά λιμάνια και από εκεί μεταφέρονται με ισραηλινά TIR. Τα εξαγόμενα προϊόντα μπαίνουν στην Ιορδανία μέσω της συνοριακής πύλης Νεχίρ και από εκεί στο Ιράκ, ενώ τα εισαγόμενα ακολουθούν τον αντίστροφο δρόμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που βασίζονται σε Ισραηλινούς τελωνειακούς υπαλλήλους, ανάλογη επιχείρηση μεταξύ τελωνείων Τουρκίας, Ισραήλ, Ιορδανίας και Ιράκ, δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν. Σύμφωνα με το άρθρο, με αυτή την συμφωνία θα γίνονται μηνιαίως μεταφορές εκατομμυρίων $ μέσω του Ισραήλ.

 Haber.sol.org 8/4/2013