ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

Πόσοι ακόμη εργάτες θα πεθάνουν ;

Μετά από τον θάνατο δύο εργατών σε τρεις μέρες σε εργατικές δολοφονίες στην ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα Aliağa, η Ταξική Στάση ρωτάει ¨Πόσοι ακόμη εργάτες θα πεθάνουν ;¨.

Στην ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα Aliağa, πριν ακόμη ξεχαστεί ο πόνος για τον 22 ετών Ερσίν Σαχίν που πριν 3 μέρες έχασε την ζωή του όταν συνεθλίβη κάτω από φορτωτή, πάλι στην ίδια μονάδα συνέβη έκρηξη στην οποία κάηκε ο 45 ετών πατέρας τριών παιδιών Νουρετίν Ντουργκούν, πέφτοντας έτσι και αυτός θύμα εργατικής δολοφονίας. Από αυτή την έκρηξη ένας ακόμη εργάτης τραυματίστηκε βαριά και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Η Ταξική Στάση στην ανακοίνωση που έκανε λέει πως οι θάνατοι αυτοί δείχνουν το τι είδους εργατικός βίος υπάρχει στην χώρα, ενώ στην ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής :

¨Ο θάνατος για χρόνια χιλιάδων ανθρώπων σε εργατικά ατυχήματα, δείχνει ότι οι συνθήκες εργασίας είναι ισοδύναμες με συνθήκες ομαδικών θανάτων όπως σε πόλεμο ή σε σεισμό. Πλέον τα εργατικά ατυχήματα δεν είναι μεμονωμένα, αλλά δυστυχώς πια έχουν καταστεί συνηθισμένα. Αυτή η εικόνα που αντικρίζουμε με τους νέους καθημερινούς θανάτους παραπέμπει σε πόλεμο. Στον πόλεμο αυτό κάθε μήνα εκατοντάδες εργάτες χάνουν την ζωή τους¨.

¨Αυτό είναι πόλεμος, ταξικός πόλεμος¨

Η Ταξική Στάση τονίζει πως στα θεμέλια του εν λόγω πολέμου υπάρχει ο ταξικός πόλεμος, και ότι αυτό το παρουσιάζουν ξεκάθαρα τα νούμερα από τις στατιστικές για τους θανάτους. Στην ανακοίνωση της Ταξικής Στάσης παρέχονται τα εξής στοιχεία :

¨Τον Φεβρουάριο του 2013 πέθαναν τουλάχιστον 50 εργάτες. Τον Ιανουάριο του 2013 πέθαναν τουλάχιστον 68 εργάτες. Τον Δεκέμβριου του 2012 τουλάχιστον 76, τον Νοέμβριο 82, τον Οκτώβριο 78, Τον Σεπτέμβριο 83, τον Αύγουστο 71, τον Ιούλιο 110, και τον Ιούνιο 59. Κατά το έτος 2012 σε ¨εργατικά ατυχήματα¨ έχασαν την ζωή τους (καταγεγραμμένοι) τουλάχιστον 878 εργάτες.

Στα έτη 2000-2011, δηλαδή σε χρονική περίοδο που στο μεγαλύτερο μέρος της κυβερνούσε η εξουσία του ΑΚΡ, καταγράφηκαν 12.418 θάνατοι εργατών¨.

………………

Haber.sol.org 1/4/2013