ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΤΕΛΕΤΗ ΣΤΗΝ ΦΙΛΥΡΑ ΡΟΔΟΠΗΣ

Γιορτάστηκε με ενθουσιασμό στην Φιλύρα η ¨Εβδομάδα Χαρμόσυνης Γέννησης¨

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, με αιτία την γέννηση του Προφήτη μας Μωάμεθ, και στα πλαίσια των εκδηλώσεων της ¨Εβδομάδας Χαρμόσυνης Γέννησης¨ έγινε μεβλίτ στο τζαμί του χωριού Φιλύρα του νομού Ροδόπης Δυτικής Θράκης. Οι εκδηλώσεις Χαρμόσυνης Γέννησης φέτος στην Φιλύρα πραγματοποιήθηκαν στις 21 Απριλίου 2013 ημέρα Κυριακή με την συμμετοχή χιλιάδων ομογενών.

Στο μεβλίτ της Φιλύρας μετείχαν από το προξενείο της Τουρκικής Δημοκρατίας ο υποπρόξενος Αντνάν Οζτούρκ, ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, οι βουλευτές Ροδόπης Αχμέτ Χαζηοσμάν και Αϊχάν Καραγιουσούφ, ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Μακεδονίας-Θράκης Ερτζάν Χουσεΐν, ο πρώην βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ, ο δήμαρχος Αριανών Ιμπραήμ Σερίφ, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μουσταφά Χατζή Ισμαήλ Μουχτερέμ, ο πρόεδρος του κόμματος DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο πρόεδρος του συλλόγου θρησκευτικών λειτουργών τζαμιών Δυτικής Θράκης Μουσταφά Καρά Χουσείν, εκπρόσωποι άλλων μειονοτικών συλλόγων και χιλιάδες ομογενείς. Μεταξύ των μετεχόντων στην εκδήλωση ήταν και ια ομάδα από θρησκευτικούς λειτουργούς της μουφτείας Ιψάλων.

Την εναρκτήρια ομιλία έκανε ο υπαγόμενος στην μουφτεία Κομοτηνής θρησκευτικός λειτουργός Αμπντουλάχ Βελί Αχμέτ, ο οποίος εν συντομία περιέγραψε την ζωή του προφήτη. Ακολούθως χορωδία της αιρετής μουφτείας ανέγνωσε ύμνους και προσευχές. Τέλος η προσευχή μεβλίτ αναγνώσθηκε από τον εκλεγμένο μουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ. Μετά από τις προσευχές και το μεσημεριανό ναμάζι, ο κόσμος του χωριού μοίρασε φαγητό στους καλεσμένους που είχαν έρθει από τα γύρω χωριά.

¨ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΩΝ 240 ΙΜΑΜΗΔΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ, ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΩΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ¨

Την εκδήλωση επίσης παρακολούθησε ο εκπρόσωπος του συλλόγου Δημοσιογράφων Ευρώπης (AVGADER)-ανταποκριτής στην Ελλάδα του τηλεοπτικού καναλιού Tek Rumeli και ιδιοκτήτης της εφημερίδας Μπιρλίκ Ιλχάν Ταχσίν, με σκοπό να ενημερώσει τους Τούρκους των Βαλκανίων και την κοινή γνώμη της Τουρκίας. Ο Ιλχάν Ταχσίν που είναι επίσης και ο παραγωγός της εκπομπής του Tek Rumeli ¨Με κατεύθυνση τα Βαλκάνια¨, έκανε από ένα ρεπορτάζ με τους βουλευτές Αχμέτ Χατζηοσμάν, Αϊχάν Καραγιουσούφ, και με τον αντιπεριφερειάρχη Ερτζάν Χουσείν, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Δυτική Θράκη.

Ο βουλευτής Αχμέτ Χατζηοσμάν αναφερόμενος στον νόμο των 240 ιμάμηδων, είπε πως είναι απαράδεκτος, και ότι οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης έχουν ήδη τους δικούς τους θρησκευτικούς λειτουργούς που εκτελούνε τα καθήκοντα τους.

Αναφερόμενος στον νόμο των 240 ιμάμηδων ο άλλος βουλευτής της περιοχής ο Αϊχάν Καραγιουσούφ είπε πως στο θέμα αυτό η άποψη του ιδίου και του κόμματος του είναι σαφής, και υπογράμμισε πως ο νόμος αυτός είναι απαράδεκτος. Επίσης ο βουλευτής Καραγιουσούφ τόνισε πως η μειονότητα πρέπει να σταθεί όρθια ενάντια σε αυτόν τον νόμο, μακριά από διαιρέσεις και διασπάσεις, και να κινηθεί σαν μια γροθιά.

Ο δε αντιπεριφερειάρχης Ερτζάν Χουσείν στην δήλωση που έκανε στο τηλεοπτικό κανάλι Tek Rumeli, αναφέρθηκε στην συνεργασία που επετεύχθη τον τελευταίο καιρό μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στον τομέα της υγείας. Ο Ερτζάν Χουσείν εξέφρασε επίσης την επιθυμία στις συναντήσεις που θα γίνουν να υπάρξει και συνεργασία μεταξύ του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

Εφ. Μπιρλίκ 22/4/2013