ΠΕΡΙ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

45 νέες χώρες θα ανεβούν στο τραίνο των πυρηνικών

 

Με την αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια και τις υψηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων, οι πυρηνική ενέργεια καθίσταται ελκυστική για πολλές χώρες. Σύμφωνα με έρευνα που έκανε η Globaldata, κατά την επόμενη περίοδο 45 χώρες που δεν διαθέτουν τώρα πυρηνικά, θα αρχίσουν κατά το επόμενο διάστημα να χρησιμοποιούνε αυτήν την πηγή ενέργειας. Σύμφωνα με την έρευνα η Τουρκία μετά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποτελεί εντός των αναπτυσσόμενων χωρών, την μεγαλύτερη αγορά πυρηνικών.

Στην τελευταία αναφορά που ετοίμασε η εταιρία Globaldata, εμπεριέχονται εντυπωσιακά στοιχεία για την αμφισβητούμενη πηγή ενέργειας των πυρηνικών. Στην αναφορά τονίζεται ότι παρά το ότι μετά από την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα τον Μάρτιο του 2011, χώρες όπως η Γερμανία και η Σουηδία δήλωσαν πως θα αποσυρθούν από τα πυρηνικά, για αρκετές άλλες η πυρηνική ενέργεια εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντική. Σύμφωνα με την αναφορά η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί 30% έως το 2020. 45 χώρες οι οποίες σήμερα δεν έχουν πυρηνικούς σταθμούς, κατά το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν και αυτές να χρησιμοποιούνε. Κάποιες εξ αυτών είναι η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Πολωνία, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, η Νιγηρία και το Βιετνάμ.

Η καταστροφή στον πυρηνικό αντιδραστήρα της Φουκουσίμα, έγινε αιτία να στραφεί η προσοχή στην χρήση της πυρηνικής ενέργειας, και ιδιαίτερα προκάλεσε ένα κύμα αποσύρσεων στην Ευρώπη. Ενώ στο χρονικό διάστημα 200-20122 υπήρξε μια μικρή άνοδος στα πυρηνικά, μετά από το 2011 και προς το 2012 υπήρξε μια απότομη πτώση. Η αναφορά όμως της λονδρέζικης εταιρίας Globaldata, δείχνει πως επίκειται μια ¨πυρηνική αναγέννηση¨. Και αυτή τη φορά αυτοί που στρέφονται στα πυρηνικά είναι οι αναπτυσσόμενες χώρες.

198 νέοι αντιδραστήρες

Η Globaldata προβλέπει πως μέχρι το 2020 θα λειτουργήσουν ακόμη 198 πυρηνικοί εμπορικοί αντιδραστήρες. Αναφέρεται πως η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που σήμερα είναι 2,4 εκατομμύρια γιγαβάτ (GWh) , στα 2020 θα φτάσει στα 3,1 GWh, αυξανόμενη κατά 30%.

…………….

Στην ανάλυση της η εταιρία καταγράφει δύο βασικούς λόγους για την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας στην Τουρκία :

1) Μείωση της εξάρτησης από το φυσικό αέριο Ρωσίας και Ιράν

2) Κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης. Στην ανάλυση αναφέρεται πως η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα σχεδιάζεται να αρχίσει το 2015, και ότι η Τουρκία σχεδιάζει έως το 2020 να έχει εγκατεστημένη ισχύ 4.300 μεγαβάτ.

………………….

 Εφ. Χουριέτ 7/4/2013