ΠΕΡΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

Οσμάν Οσμαντζικζάντε : ¨Εμείς είμαστε Τούρκοι της Ρόδου που μείναμε από την περίοδο των Οθωμανών

Ο 63 ετών Οσμάν Οσμαντζικζάντε που έλκει την καταγωγή του από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην νήσο Ρόδο, ασκεί τα καθήκοντα πρέσβη τουρισμού και φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Ο Οσμαντζικζάντε μαζί με τον τουρισμό ασχολείται και με την μουσική, και έχει οργανώσει πολλά μουσικά φεστιβάλ και βραδιές γλεντιού σε περιοχές του Αιγαίου και της Μεσογείου. Έκανε αδελφοποιήσεις ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά χωριά και κωμοπόλεις. Οι παππούδες του Οσμάν Οσμαντζικζάντε, 400 χρόνια πριν πέρασαν από την Αλάνια της Αττάλειας στην Ρόδο. Ο Οσμαντζικζάντε γεννήθηκε πριν από 63 χρόνια στην Ρόδο. Με την γυναίκα του την Μακμπουλέ έκαναν 3 παιδιά τα οποία και ανέθρεψαν με τα τουρκικά έθιμα και παραδόσεις. Ο Οσμάν Οσμαντζικζάντε άνοιξε μαγαζί με είδη δώρων στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, και το 1980 άρχισε την μουσική και μαζί με φίλους του έστησε ορχήστρα στην οποία ο ίδιος έπαιζε νταρμπούκα. Επί 8 χρόνια έπαιρνε μέρος το συγκρότημα παραδοσιακών χορών του Υπουργείου Τουρισμού της Ελλάδας, και γύρισε Ευρώπη και Τουρκία παρουσιάζοντας την Ελλάδα. Επί 20 χρόνια παίζει στην πιο ωραία μουσική αίθουσα της Ρόδου, ενώ έχει συνοδέψει πολλούς καλλιτέχνες όπως τον Ταρκάν, τον Λευτέρη Πανταζή και την πασίγνωστη ντίβα Μαρινέλλα. Ο Οσμαντζικζάντε που επί 20 χρόνια πάιζει στο πιο γνωστό κέντρο της Ρόδου ερμηνεύοντας και τους Νουκχέτ Ντουρού και Ατίλλα Ατασόι από Τουρκία, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ένταση που άρχισε όταν ο Άρειος Πάγος κρίνοντας πως ¨Δεν υπάρχουν Τούρκοι στην Δυτική Θράκη¨, στις 4/11/1987 έκλεισε τον Σύλλογο Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης και την Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής. Το 1988 μετέχοντας με την χορευτική ομάδα του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού σε εκδηλώσεις στην Αλικαρνασσό, έκανε σημαντικά βήματα στον δρόμο της φιλίας και της αδερφοσύνης. Ο Οσμαντζικζάντε είπε τα εξής :

Εμείς είμαστε Τούρκοι της Ρόδου που μείναμε από την περίοδο των Οθωμανών, Σεβόμαστε και είμαστε δεμένοι με τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας. Στον νέο σύλλογο ελληνοτουρκικής συνεργασίας που θα ιδρυθεί θα είμαι εκπρόσωπος. Παράλληλα με το εμπόριο ασχολούμαι με τον πολιτισμό, την μουσική, το χορό και με εκθέσεις ζωγραφικής. Μετά από τον εκδήλωση που οργανώθηκε στην Αλικαρνασό, συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις μου εξ ονόματος του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού. Γιορτές Altınyunus, διεθνείς εκδηλώσεις σε Μούγλα και Σογούτ, Ντάτσα, Ορτάτζα και στο Κας.

Αδελφοποιήσαμε τους δήμους Κας και Καστελόριζου. Το 2000 μετείχαμε σε διεθνείς εκδηλώσεις στην Εφές. Φέτος στην αρχή του χειμώνα είχαμε αθλητική συνάντηση μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αστυνομικών από τα Μούγλα. Και θα κάνουμε και επανάληψη. Μετείχαμε σε μερικά φεστιβάλ στην Σύμη. Λόγω των σχέσεων μου με το χωριό Τσομλεκτσί του Μπόντρουμ, τους έγινε πρόσκληση για συμμετοχή στο φεστιβάλ πορτοκαλιού της Ρόδου. Ακολούθως αδελφοποιήσαμε τα χωριά Τσομλεκτσί και Μασσάρι. Πέρσι μετείχαμε στις διεθνείς εκδηλώσεις στο Μίλας. Και φέτος πάλι μας κάλεσαν. Πάλι θα πάμε και σε Ορτάτζα, Μπόντρουμ και Σογούτ.

¨Είμαστε τα δύο μισά του μήλου¨

Ο Οσμάν Οσμαντζικζάντε λέει πως δεν είναι πολιτικός και ο στόχος του είναι η ανάπτυξη της φιλίας ανάμεσα στον τουρκικό και ελληνικό λαό, που είναι τα μισά ενός μήλου. Ο Οσμαντζικζάντε δήλωσε : Ως μουσικοί τα όπλα μας είναι τα ντο ρε μια φα, σολ, λα, σι, ντο. Άλλωστε αυτά παγκοσμίως είναι μοναδικά, και όλοι τα διαβάζουν όμοια. Όπου υπάρχει μουσική και αθλητισμός αυξάνεται η φιλία και ο τουρισμός. Οι Έλληνες βλέπουν θετικά αυτό το γεγονός. Στις μέχρι τώρα εκδηλώσεις μας δεν υπήρξε αισθανθήκαμε κάποια ανησυχία. Στις ομάδες που πάνε και έρχονται παρέχεται αμοιβαία ανθρώπινη στήριξη. Στις συναυλίες που δώσαμε ερμηνεύουμε τραγούδια στα ελληνικά στα τουρκικά και σε μικτά ελληνικά και τουρκικά. Ακολούθως βγαίνει η ομάδα παραδοσιακών χορών. Και ακολούθως τελειώνουμε το πρόγραμμα καλώντας τν κόσμο να χορέψει. Μας τηλεφωνούνε συνεχώς Έλληνες που μας λένε πως περιμένουν να έρθει το καλοκαίρι, να πάνε στην Τουρκία, αλλά και Τούρκοι φίλοι μας που θέλουν να έρθουν στα ελληνικά νησιά. Και οι δύο κοινότητες γλεντάνε πολύ ωραία. Αυτό είναι άλλωστε και το βραβείο μας¨.

 Εφ. Μπιρλίκ 23/4/2013

 Σχ : Καλά τα γλέντια και οι χοροί, αλλά τα αποβατικά απέναντι από τα νησιά μας παραμένουν.