Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

Kιζίλτεπέ/Νουσαϊμπίν 

Συζητάμε με τον δήμαρχο Φερχάν Τουρκ στο γραφείο του στο δημαρχείο του Κιζίλτεπέ. Στο δωμάτιο κόσμος πολύς. Από τα 31 μέλη του δημοτικού συμβουλίου τα 28 προφυλακίστηκαν για την υπόθεση του KCK. Πρόσφατα άρχισαν οι αποφυλακίσεις, και τώρα δύο άτομα έχουν μείνει στην φυλακή.

Ο δήμαρχος έμεινε κρατούμενος για την ίδια υπόθεση 3 χρόνια και δύο μήνες. Όταν πριν μερικά χρόνια είχα έρθει στο Κιζίλτεπέ ήταν στη φυλακή.

Πολλές φορές πέρασα από το Κιζίλτεπέ. Θυμάμαι την Τζιχάν Σιντζάρ με την πικραμένη της ματιά. Αφού έχασε σε ¨δολοφονία αγνώστων δραστών¨ τον άντρα της, διετέλεσε εδώ δύο θητείες δήμαρχος.

Στα χώματα αυτά όταν κάθεσαι να συζητήσεις, ακούς πρώτα τις πίκρες του παρελθόντος. Με τον τρόπο αυτό γίνεται καλύτερα αντιληπτό το κουρδικό θέμα, παρά με τα βιβλία και τις επίσημες αναφορές. Διότι όταν ακούτε τον πόνο από το στόμα αυτών που τον έζησαν, τότε και η καρδιά σας μπορεί να ανοίξει την πόρτα της για το θέμα αυτό. Και αυτό είναι κάτι που συντομεύει το δρόμο για την ειρήνη.

Ακούω :

¨Από την οικογένεια μου βγήκαν στο βουνό 14 άτομα. Δύο αδερφοί μου είναι στην φυλακή. Ο ένας εξ αυτών είναι και σε αναπηρική καρέκλα. Το όνομα του είναι Μουρσίτ Αρσλάν, 35 χρονών. Στα 19 του βγήκε στο βουνό…Τραυματίστηκε σε σύρραξη και έμεινε ανάπηρος. Αποφυλακίστηκε με αμνηστία την περίοδο του προέδρου Σεζέρ. Μετά τον ξαναέριξαν στη φυλακή για κάτι που είπε στο τηλέφωνο…Εξακολουθεί να είναι φυλακισμένος στις φυλακές του Μάρντιν¨.

Περιγράφει :

¨Είμαι ο Μεχμέτ Εμίν Ασλάν. Έμεινα ακριβώς 10 χρόνια στην φυλακή. Τόσα χρόνια έμεινα στην φυλακή, αλλά χωρίς να μου επιβληθεί ούτε μια μέρα φυλάκισης (σχ. μεταφρ : εννοεί πως έμεινε 10 χρόνια προφυλακισμένος!!!). Που είναι το κράτος δικαίου, μου λέτε ;¨

Ακούω :

¨Η μητρική μας γλώσσα τα κουρδικά είναι ελεύθερα ; Όχι ακόμη δεν μπορούμε να τα μιλήσουμε ελεύθερα. Δεν μπορούμε να τα μιλήσουμε ελεύθερα ούτε ασκώντας πολιτική, ούτε καταθέτοντας σε δικαστήρια. Ακόμη κάποιοι νόμοι το εμποδίζουν¨.

…………………

Ακούω :

¨Το κουρδικό κανάλι TRT-Şeş, εντάξει ωραίο… Αλλά άνοιξε με εντολή και μπορεί να κλείσει με εντολή. Που είναι η νομική διασφάλιση ; Τα αγγλικά ελεύθερα, τα γαλλικά ελεύθερα…Ωραία…Γιατί λοιπόν η γλώσσα των Κούρδων που πολέμησαν δίπλα δίπλα με τους Τούρκους ενάντια σε Γάλλους και Άγγλους στο Τσανάκκαλε είναι απαγορευμένη ; Εκείνοι μπορούνε στην Τουρκία να έχουν εκπαίδευση στην γλώσσα τους, εγώ ως Κούρδος δεν μπορώ. Που είναι λοιπόν η ισότητα και η δικαιοσύνη ; ¨

……………..

Στο γραφείο της δημάρχου του Νουσαϊμπίν Αϊσέ Γκιοκάν δεν υπάρχει κανείς άντρας. Μια ομάδα αποτελούμενη από γυναίκες και νέα κορίτσια.

Η Αϊσέ Γκιοκκάν εστιάζει στην δυναμική της γυναίκας μέσα στο κουρδικό πολιτικό κίνημα. Με παραδείγματα που αναφέρει δείχνει την ενόχληση της από το αντρικό ηγεμονικό κράτος, από την αντρικά ηγεμονική κοινωνία και από την πατριαρχική οικογένεια. Περιγράφει τον μεγάλο ρόλο που έπαιξε αυτή η αντρική ηγεμονία, στο να ¨βγούνε στο βουνό¨ οι γυναίκες :

¨Στρατός και αστυνομία κάνουν εφόδους σε σπίτια και απειλούν τους άντρες λέγοντας ¨Μίλα διαφορετικά την γυναίκα σου και την κόρη σου…¨ Ενίοτε αυτό δεν παραμένει απειλή αλλά φτάνει μέχρι τον βιασμό. Στα θέματα αυτά υπήρξαν τόσο ανατριχιαστικά περιστατικά που….Γυναίκες που συνελήφθησαν επέστησαν βιασμούς και παρενοχλήσεις. Στο σπίτι ξύλο από τον άντρα…Άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας στην κοινωνία….¨

T24  18/4/2013

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone