ΑΝΟΧΗ ΣΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ…

Συμβασιούχος καθηγητής θρησκευτικών στο γυμνάσιο Γκαζίπασά της Μερσίνας, φέρεται να είπε πως ¨Φαγητό από χέρια Αλεβιτών δεν τρώγεται¨

Σύμφωνα με το άρθρο της Αμπιντίν Γιαμούρ από την εφημερίδα Τζουμχουριέτ κατά την διάρκεια του μαθήματος της θρησκευτικής κουλτούρας και ενώ περιγράφονταν η προσευχή του κουρμπανιού, ένας μαθητής ανέφερε πως η οικογένεια του ¨έκοψε¨ κουρμπάνι σε άλλη χρονική στιγμή.

Μετά από αυτό ο καθηγητής Μ.Κ. του είπε πως ¨Τότε η οικογένεια σου είναι Αλεβίτες¨ και πρόσθεσε πως οι Αλεβίτες δεν είναι μουσουλμάνοι. Η συζήτηση του καθηγητή Μ.Κ και των μαθητών σχετικά με τον Αλεβιτισμό συνεχίστηκε. Μάλιστα οι μαθητές αντέδρασαν όταν σε μια αναφορά του, ο καθηγητής είπε πως ¨Φαγητό από χέρια Αλεβιτών δεν τρώγεται¨ . Όταν οι μαθητές περιέγραψαν το περιστατικό στις οικογένειες τους, αυτές παραπονέθηκαν στο σχολείο για τον καθηγητή Μ.Κ. Όταν παρά το αίτημα με υπογραφές κάποιων κηδεμόνων και καθηγητών, ο Μ.Κ. συνέχισε να μπαίνει στα μαθήματα, χτες μια ομάδα από κηδεμόνες μαθητών πήγαν στο σχολείο και εξέφρασαν στην διεύθυνση τις ανησυχίες τους.

Μετά από αυτό κηδεμόνες και διοίκηση μετέβησαν στην νομαρχιακή Διεύθυνση Εθνικής Παιδείας Μεσογείου και ζήτησαν να γίνουν τα δέοντα με βάση το αίτημα τους. Μετά από αυτό η Διεύθυνση Εθνικής Παιδείας διέκοψε την σύμβαση με τον Μ.Κ. και την σχέση του με το σχολείο.

ΣΕ ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ

Παρόμοια περιστατικά συνέβησαν σε δυο ακόμη περιοχές. Στο επαγγελματικό λύκειο Γκεμλίκ καθηγητής φιλοσοφίας μιλώντας για τον Αλεβιτισμό είπε πως ¨Δέχονται τον Αλή ως Θεό. Κάποιοι δε τον δέχονται σαν προφήτη. Μάλιστα ανάβουν και σβήνουν κεριά¨, δηλώσεις που προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις από τους Αλεβίτες. Στο λύκειο Φατίχ Νταβούτπασά στην Κωνσταντινούπολη, καθηγητής θρησκευτικών κατά την διάρκεια του μαθήματος σχημάτισε στον πίνακα δύο δρόμους, των ¨αιρετικών¨ και των ¨ευρισκόμενων στον σωστό δρόμο¨, κατηγορώντας ως αιρετικούς τους Χριστιανούς, τους Εβραίους και τους Αλεβίτες.

Εφ. Ραντικάλ 17/4/2013

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone