ΛΟΓΟΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ

Ένας ένας αποκαλύπτονται οι λόγοι της συγγνώμης : Το Ισραήλ θα ζητήσει βάση από την Τουρκία ενάντια στο Ιράν !

Μετά από τις δηλώσεις πως πίσω από την συγγνώμη της ισραηλινής κυβέρνησης από την Τουρκία υπάρχει το θέμα της Συρίας και η πρόθεση της Τουρκίας για συνεργασία σε ενεργειακά θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο, εμφανίστηκε ισχυρισμός πως το Ισραήλ θα ζητήσει από την Τουρκία στρατιωτική βάση που θα την χρησιμοποιήσει κατά του Ιράν.

Αναφέρεται πως το Ισραήλ που ζήτησε συγγνώμη από την Τουρκία για την επίθεση στο Μαβί Μαρμαρά, θα ζητήσει από την Άγκυρα να χρησιμοποιήσει την αεροπορική βάση Ακιντζί. Σύμφωνα με την αγγλική εφημερίδα Sunday Times ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ Ιακώβ Αντμιρόρ αύριο θα θέσει αυτό το θέμα στις επαφές που θα έχει στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Αντμιρόρ θα ζητήσει την χρήση της αεροπορικής βάσης Ακιντζί που βρίσκεται στην Άγκυρα για εκπαιδευτικούς λόγους, ενάντια στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ. Σύμφωνα με την είδηση μεταξύ των αιτημάτων υπάρχει και το αίτημα να ανοίξει ο τουρκικός εναέριος χώρος για τα ισραηλινά μαχητικά. Το Τελ Αβίβ θα προτείνει ως αντίδωρο για αυτό να δώσει στην Τουρκία αντιαεροπορικό σύστημα.

Το Ισραήλ θα προτείνει αντιβαλλιστικούς πυραύλους

Μεταξύ των συστημάτων αυτών περιλαμβάνονται αντιβαλλιστικοί πύραυλοι και τεχνολογία ανωτάτου επιπέδου παρατήρησης που μπορεί να εργαστεί μέρα και νύχτα ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.

Η εφημερίδα αναφέρει πως το Ισραήλ επιθυμεί να θέσει σε λειτουργία ξανά την συμφωνία που είχε υπογραφεί το 1996. Η εφημερίδα αναφέρει πως σύμφωνα με εκείνη την συμφωνία Ισραηλινοί πιλότοι εκπαιδεύονται από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία και χρησιμοποιούνε την αεροπορική βάση Ακιντζί, Υπενθυμίζει επίσης πως το Ισραήλ πραγματοποίησε τον εκσυγχρονισμό των Τουρκικών αρμάτων μάχης και πούλησε στην Τουρκία μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

¨Η χρήση των βάσεων στην Τουρκία θα φέρει την επιτυχία κατά του Ιράν¨

Ισραηλινός αρμόδιος της άμυνας μιλώντας στην εφημερίδα Sunday Times είπε πως Τουρκία και Ισραήλ μοιράζονται κοινές ανησυχίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και το θέμα του εμφύλιου πολέμου στην Συρία, και πρόσθεσε πως μπορεί να επιτευχθεί μια μεταξύ τους προσέγγιση.

………….

Haber.sol.org 21/4/2013