Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΖΑΜΙ…

Το μουσείο Αγίας Σοφία γίνεται τζαμί

Το μουσείο Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα, μετατρέπεται σε τζαμί και παραδίδεται στην Γενική Διεύθυνση Βακουφίων που δεν έχει αρμοδιότητα να ανοίγει τζαμιά.

Το μουσείο Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα θα μετατραπεί σε τζαμί και θα αποδοθεί στην Γενική Διεύθυνση Βακουφίων. Η Αγία Σοφία που έγινε τζαμί το 1461 μετά από την κατάκτηση της Τραπεζούντας από τον σουλτάνο Μωάμεθ τον Πορθητή, το 1959 μετατράπηκε σε μουσείο.

¨Κατά παράβαση των κανόνων έγινε μουσείο¨

Μιλώντας σχετικά με το θέμα στο πρακτορείο Αναντολού ο Περιφερειακός Διευθυντής της Διεύθυνσης Βακουφίων Μαζχάρ Γιλντιριμχάν είπε πως η Αγία Σοφία έγινε μουσείο κατά παράβαση των κανόνων, και συνέχισε λέγοντας :

¨ Δεν υπήρχε κανένα νομικό υπόβαθρο για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο. Σύμφωνα και με τα αναγραφόμενα στο βακούφι και σύμφωνα με τους κανόνες, το κτίσμα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τίποτε άλλο πέραν προσευχής, για αυτό και η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων ποτέ δεν είχε αποδεχτεί την λειτουργία του χώρου εδώ ως μουσείου. Σχετικά με αυτό το θέμα το 2012 περατώθηκε η δίκη που άνοιξε η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, ζητώντας από το υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού να περατωθεί η χρήση του χώρου ως μουσείο και να αποδοθεί ως βακούφι. Το δικαστήριο έκρινε πως το κτίσμα πρέπει να αποδοθεί στον ιδιοκτήτη του, που είναι η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων.Μετά από την απόφαση άρχισε η αλληλογραφία για την απόδοση της Αγίας Σοφίας στα βακούφια. Και εμείς από εδώ συνεχίζουμε τις προετοιμασίες για την παραλαβή του¨.

…………….

Haber.sol.org 22/3/2013