ΛΙΣΤΑ ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Πιο πλούσιος πλέον ο Φερίτ Σαχένκ

Το αφεντικό του ομίλου Doğuş Φερίτ Σαχένκ, πλέον με την 3,4 δις $ περιουσία του, έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Τουρκίας. Ο Χιουσνιού Οζγεγίν που είχε την πρώτη θέση, πλέον υποχώρησε στην τρίτη θέση

Άλλαξε το όνομα του πλουσιότερου ανθρώπου της Τουρκίας. Σύμφωνα με την λίστα των 100 πλουσιότερων Τούρκων που δημοσίευσε το περιοδικό Φορμπς, ο Φερίτ Σαχένκ-πρόεδρος του Δ.Σ. του ομίλου Doğuş, είναι πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος της Τουρκίας με περιουσία 3,3 δις $. Ο Σαχένκ πέρσι ήταν στην τέταρτη θέση με περιουσία 2,6 δίς $. Για πρώτη φορά μετά το 2007 παίρνει την πρώτη θέση άλλο άτομο εκτός των Χιουσνιού Οζγεγίν και Μεχμέτ Εμίν Καραμεχμέτ, ενώ ο τελευταίος για πρώτη φορά μετά το 2007 δεν συγκαταλέγεται ούτε στους 10 πρώτους. Ο Καραμεχμέτ (αφεντικό του ομίλου Çukurova) ο οποίος στην λίστα του 2012 βρισκόταν στην δεύτερη θέση με περιουσία 2,9 δις $, βρέθηκε φέτος στην 11 θέση όταν η περιουσία του μειώθηκε κατά 500 εκ. $.

Στην δεύτερη θέση της λίστας βρίσκεται η Σεμαχάτ Αρσέλ του ομίλου Κοτς με περιουσία 3,2 δις $, ενώ στην τρίτη με περιουσία 3,1 δις $ βρίσκονται ο πρόεδρος του ομίλου Yıldız Μουράτ Ουλκέρ και ο Χιουσνιού Οζγεγίν-πρόεδρος του ομίλου Fiba.

Πέμπτη στην λίστα βρίσκεται η Φιλίζ Σαχένκ με περιουσία 3 δις $, έκτος ο Ραχμί Κοτς με 2,9 δις $, 7ος ο Σαρίκ Τάρα με περιουσία 2,8 δις $, 8ος ο Αλή Αγάογλου με περιουσία 2,7 δις $, 9η η Σουνά Κιράτς με 2,6 δις $ και 10ος ο Ερμάν Ιλιτζάκ με 2,5 δις $.

……………

Αυξήθηκαν οι οικογένειες των δισεκατομμυριούχων

Το περιοδικό Φορμπς σε σχέση με πέρσι κατέγραψε μια αύξηση του αριθμού των ¨δισεκατομμυριούχων οικογενειών¨. Οι οικογένειες αυτές που το 2012 ήταν 20, φέτος έγιναν 28. Μέσα στην πρώτη πεντάδα βρίσκονται οι οικογένειες Κοτς, Σαμπαντζί, Σαχένκ, Ουλκέρ και Τάρα.

28 οικογένειες με 159 μέλη, έχουν περιουσία πάνω από 87 δις $. Η οικογένεια με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι η οικογένεια Σαχένκ με 2,7 δις $.

…………..

Ο Χαμδή Ουλούκαγια που μπήκε στην 36η θέση, οφείλει την περιουσία του στο Chobani γιαούρτι του που έφτασε σε τζίρο το 1 δις $. Το Chobani αποσπά μερίδιο 9% στην αμερικανική αγορά γιαουρτιού. Ο Χαμδή Ουλούκαγια με την 1,1 δις $ περιουσία του, αποτελεί ταυτόχρονα και τον πιο νέο Τούρκο δισεκατομμυριούχο. Ο πατέρας και ο παππούς του Ουλούκαγια είναι ηγέτες της φυλής Σαβάκ στην Ανατολία. Ο ιδιος ζει μακριά από την φυλή του, στο Σόχο της Ν.Υόρκης.

Εφ. Ταράφ 1/3/2013

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone