ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΑΙ ΜΕ SAAB

Σημαντικό βήμα για το εγχώριο αεροσκάφος

 

Η Τουρκική Αεροπορική και Διαστημική Βιομηχανία (TAI), υπέγραψε συμβόλαιο τεχνικής υποστήριξης με την σουηδική Saab. Στην συμφωνία εμπεριέχεται και άρθρο που αναφέρει πως η ΤΑΙ θα δύναται να αγοράσει από την Saab εξοπλισμό σχεδιασμού αεροσκαφών. 

Η ΤΑΙ υπέγραψε με την σουηδική Saab, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως παραγωγούς αεροπλάνων, ¨τεχνική εταιρική συμφωνία¨ που θα μπορεί να φτάσει μέχρι την παραγωγή. Η ΤΑΙ επιτάχυνε τις εργασίες της μετά από την συμφωνία που υπέγραψε τον Αύγουστο του 2011 με την Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM), σχετικά με το σχέδιο για την ανάπτυξη εγχώριου πολεμικού και βασικής εκπαίδευσης αεροσκάφους.

Μετά από την επιμονή του πρωθυπουργού Ερντογάν στο θέμα της παραγωγής τουρκικού αυτοκινήτου και πολεμικού αεροσκάφους, η ΤΑΙ πραγματοποίησε μια σειρά από επαφές με την Saab και την Διαστημική Βιομηχανία της Νότιας Κορέας, ενώ πρόσφατα επιτροπή Τούρκων αρμοδίων, μεταξύ των οποίων και μέλη της SSM επισκέφτηκαν το κέντρο παραγωγής της Saab στην Σουηδία

Οι συναντήσεις που είχε η ΤΑΙ με την ηγεσία της Saab για τεχνική υποστήριξη, έδωσαν το σήμα πως αν προσχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις σύμφωνα με το σχέδιο, μπορούν να γίνουν σημαντικά βήματα. Διότι στην συμφωνία εμπεριέχεται και άρθρο που αναφέρει πως η ΤΑΙ θα δύναται να αγοράσει από την Saab εξοπλισμό σχεδιασμού αεροσκαφών.

……………….

Ακόμη και αν η Saab αναλάβει όπως επιθυμούν και οι Τούρκοι υπεύθυνοι την τεχνική ικανότητα για το σχεδιασμό του αεροπλάνου, οι αναλυτές παρουσιάζονται σκεπτικοί σε αυτό το θέμα. Σύμφωνα με αναλυτές της αμυντικής βιομηχανίας είναι μεν αναγκαίο να σχεδιαστεί τουρκικής κατασκευής πολεμικό αεροσκάφος αλλά δεν έχει ζωτική σημασία. Άγγλοι αναλυτές σχολιάζοντας την συμφωνία μεταξύ της Saab και της ΤΑΙ, ανέφεραν πως ¨Αυτό που έχει κρίσιμη σημασία είναι εάν τα συστήματα αεροπλοΐας, τα ηλεκτρονικά και τα όπλα της Τουρκίας θα μπορέσουν ή όχι να ενσωματωθούνε σε αυτή την αεροπορική πλατφόρμα.

………………

 Εφ. Χουριέτ  20/3/2013 

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone