ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΛΑΟ

To Iσραήλ ζήτησε συγγνώμη από την Τουρκία

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου πήρε τηλέφωνο τον πρωθυπουργό Ερντογάν και ζήτησε συγγνώμη από τον τουρκικό λαό για το περιστατικό με τι πλοίο Μαβί Μαρμαρά. Ο πρωθυπουργός Ερντογάν δέχτηκε την συγγνώμη του Νετανιάχου. Την συνομιλία ανακοίνωσε στην κοινή γνώμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα.

Η ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο έγινε τις τελευταίες ώρες της τριήμερης επίσκεψης του Ομπάμα στο Ισραήλ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως σήμερα οι Ερντογάν και Νετανιάχου είχαν μια τηλεφωνική συνομιλία και ότι ¨Οι ΗΠΑ αποδίδουν μεγάλη αξία στην στενή συνεργασία και με την Τουρκία και με το Ισραήλ. Για την ενδυνάμωση της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή, δίνουμε μεγάλη σημασία στην εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα στην ανακοίνωση του αναφέρει πως ¨Ελπίζω πως η σχέση Ερντογάν-Νετανιάχου θα εμβαθύνει την συνεργασία¨.

………………

Στην επίσημη ανακοίνωση από την ισραηλινή πρωθυπουργία αναφέρονται τα εξής :  ¨Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ζήτησε συγγνώμη από τον τουρκικό λαό για λάθη που στοίχισαν ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Αναντολού, Ο Νετανιάχου στην συνομιλία του με τον Ερντογάν εξέφρασε την μετάνοια του για την επίθεση στο πλοίο Μαβί μαρμαρά όπου πέθαναν 9 Τούρκοι και πρόσθεσε πως δεν υπήρχε πρόθεση για τέτοια ¨τραγικά αποτελέσματα¨.

Στην συνομιλία συμφωνήθηκε επίσης να σταματήσουν οι ποινικές διώξεις σε βάρος των Ισραηλινών στρατιωτών που μετείχαν στην επιχείρηση. Αναφέρθηκε μάλιστα πως ο Νετανιάχου δέχτηκε να πληρωθούνε αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων του Μαβί Μαρμαρά .

………

Εφ. Χουριέτ 22/3/2013