ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΥΡΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Σύριος επίσκοπος : ¨Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε υπερασπιζόμενοι την χώρα μας ¨

Ο Σύριος επίσκοπος περιγράφει τον πόλεμο που διεξάγεται στην Συρία. Ο επίσκοπος περιγράφει πως αυτός που τους επιτίθεται δεν είναι ο Άσαντ, αλλά οι μαχητές που έρχονται έξω από την Συρία, και προσθέτει πως ¨Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε υπερασπιζόμενοι την χώρα μας¨.

Ο Άραβας ορθόδοξος επίσκοπος Λουκάς γεννημένος στην Συρία, περιγράφει τον πόλεμο στην Συρία. Μιλώντας στον καθεδρικό ναό των Μαρωνιτών στην παλιά πόλη της Δαμασκού, προς την ανταποκρίτρια του τηλεοπτικού σταθμού Russia Today Ναντέζχντα Κεβόρκοβα, λέει πως στην Συρία μουσουλμάνοι και χριστιανοί ζούνε ειρηνικά και ότι δίνουν μαζί έναν κοινό αγώνα κατά των ξένων πολεμιστών.

Ο καθεδρικός βρίσκεται στην περιοχή Μπαμ Τουμά που έχει στην πλειοψηφία του χριστιανικό πληθυσμό. Εδώ είναι επίσης το μέρος όπου στις 21 Δεκεμβρίου 2012 την ώρα της επίσκεψης στην Συρία του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λαχντάρ Μπραχίμι, εξερράγη αυτοκίνητο βόμβα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 13 άτομα.

¨Εμείς είμαστε ο λαός της Συρίας και οι ξένοι μας σκοτώνουν¨

Ο Λουκάς μιλάει στα αραβικά, λέει πως οι μουσουλμάνοι είναι αδερφοί του, και στο ερώτημα ¨Αν τα γενόμενα στην Συρία είναι ένδειξη της οργής του Θεού ; ¨ , απαντά πως ¨ Δεν πιστεύω πως είναι έτσι. Αυτά που συμβαίνουν εδώ δεν έχουν καμία σχέση με την πίστη¨, και συνεχίζει λέγοντας τα εξής :

¨ Εάν εμείς σκοτωνόμαστε από τους ξένους, αυτό δεν σημαίνει πως ο Θεός είναι θυμωμένος μαζί μας. Στην ιερή αυτή χώρα, οι άνθρωποι πιστεύουν στον Θεό και γι΄αυτό τον λόγο εκείνοι θέλουν να μας εξαφανίσουν. Ο πόλεμος αυτός άρχισε έξω από την Συρία. Επίθεση δέχεται το σύνολο του συριακού λαού. Οι άνθρωποι αυτοί λένε πως αποβλέπουν στο συμφέρον του συριακού λαού αλλά αυτό δεν είναι αληθές. Εμείς είμαστε ο συριακός λαός αυτοί στάλθηκαν στην χώρα μας από το εξωτερικό.

¨Οι άνθρωποι είναι πιο σημαντικοί από τις εκκλησίες¨

Όταν τον ρωτάνε αν οι αντάρτες έχουν ή όχι θέσει ως στόχο την ορθόδοξη εκκλησία απαντά λέγοντας πως ¨Αυτοί σκοτώνουν ανθρώπους. Δεν νοιάζονται για την ανθρώπινη ζωή. Κάτι που είναι πιο σημαντικό από τις εκκλησίες και τον καθεδρικό. Διότι αν δεν υπάρχουν άνθρωποι, τότε δεν υπάρχει ανάγκη και για καθεδρικό¨, ενώ λέει πως έχει γίνει μάρτυρας επιθέσεων από ξένους μαχητές ενάντια σε πολλές εκκλησίες σε Χαράστα, Άρμπιν, Ζαμπαντάνι, Ντερά, Χαλπεπι και γύρω από την Δαμασκό, καθώς και σε βάρος Σύριων χριστιανών.

Αναφέρει πως λόγω των επιθέσεων αυτών, ο καθεδρικός ναός στην Ράκκα υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές, πως ιερείς εκεί βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν, και ότι αυτή τη στιγμή προσπαθεί να διασώσει δύο ιερείς.

¨Οι μουσουλμάνοι μας προστατεύουν¨

Ο Λουκάς λέει πως εντός του συριακού στρατού υπάρχουν άνθρωποι διαφορετικών κοινοτήτων, που είναι όμως πολίτες μιας και μόνης χώρας, και ότι μονάδες στις οποίες βρίσκονται νέοι μουσουλμάνοι, προστατεύουν τον καθεδρικό ναό και τις άλλες εκκλησίες.

¨Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε υπερασπιζόμενοι την χώρα μας ¨

Αναφερόμενος στους δύο χριστιανούς θρησκευτικούς ηγέτες που είναι μέλη του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου (SUKO) που έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη, λέει πως τα άτομα αυτά στερούνται ηθικής και συνείδησης. Ο Λουκάς λέει πως ο ένας είναι ο πρόεδρος του SUKO Τζώρτζ Σάμπρα και ο άλλος ο Μισέλ Κίλο,

Ο Λουκάς λέει πως ¨Αυτοί είναι οι αρχηγοί αυτών που πυροβολούνε σε συνοικίες χριστιανών και σκοτώνουν ιερείς, Η δική μας νέα γενιά μάχεται μαζί με τους μουσουλμάνους. ¨Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε υπερασπιζόμενοι την χώρα μας ¨

¨ Έχουμε τα ίδια δικαιώματα με τους μουσουλμάνους¨

Ο Λουκάς λέει πως στην Συρία μουσουλμάνοι και χριστιανοί έχουν ίσα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος στην προσευχή και ότι μπορούν να ζήσουν εν μέσω ειρήνης, και να προσευχηθούν σε οποιοδήποτε μέρος της Συρίας.

Haber.sol.org. 28/3/2013

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone