“ΙΑΒΕΡΕΙΑ¨ ΡΥΘΜΙΣΗ

Νόμος θανάτου για τους άρρωστους φυλακισμένους

Πλέον η απελευθέρωση κρατουμένων που είναι βαριά άρρωστοι δεν θα μπορεί να γίνει χωρίς εισαγγελική απόφαση που θα λέει πως ¨δεν αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια της κοινωνίας¨.

Για την απελευθέρωση των βαριά άρρωστων κρατουμένων, στον όρο της απαραίτητης αναφοράς από την ιατροδικαστική υπηρεσία, πλέον προστίθεται και ο όρος εισαγγελικής απόφασης πως το εν λόγω άτομο ¨δεν αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια της κοινωνίας¨.

Με αυτή την ρύθμιση ακόμη και αν η ιατροδικαστική κρίνει πως ¨αδυνατεί να συνεχίσει μόνος του την ζωή του¨, θα χρειάζεται και η εισαγγελική απόφαση για την απελευθέρωση του. Ανθρωπιστικές οργανώσεις αντιδρούνε σε αυτή την ρύθμιση λέγοντας πως ουσιαστικά καθίσταται αδύνατη η απελευθέρωση των άρρωστων κρατουμένων. Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων αυτών, ζητάνε να αρκούν τα επιστημονικά κριτήρια της ιατροδικαστικής υπηρεσίας και ζητάνε την άμεση κατάργηση της νέας ρύθμισης.

Σύμφωνα με την Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι βαριά άρρωστοι κρατούμενοι είναι 350.

…………….

Πρόεδρος της οργάνωσης MAZLUMDER Αχμέτ Φαρούκ : Παγκοσμίως την απόφαση σχετικά με την υγεία του κρατουμένου την παίρνουν φορείς υγείας. Είναι ανάγκη μετά από την κρίση των κρατικών φορέων υγείας πως ¨δεν μπορεί να συνεχίσει μόνος του την ζωή¨ να μην χρειάζεται ο λόγος του εισαγγελέα. Πρόκειται για μια πολύ λάθος ρύθμιση. Εδώ ακόμη και σε καταδικασμένους σε θάνατο αν ο γιατρός δώσει πιστοποιητικό πως ¨η υγεία του δεν είναι κατάλληλη για την εκτέλεση¨, η εκτέλεση αναστέλλεται. Είναι φανερό το σημείο στο οποίο φτάσαμε. Δεν πιστεύω πως η πλειοψηφία των εισαγγελέων θα κρίνουν αρνητικά, αλλά είναι λάθος να επαφίεται στην κρίση του μετά την απόφαση της ιατροδικαστικής. Η νομική κοινότητα πρέπει να εναντιωθεί σε αυτή την ρύθμιση¨.

………….

Eφ. Ταράφ  2/3/2013 

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone