ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΕΞ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΥΕΖΙΝΟΓΛΟΥ

¨Για όσο η μητέρα πατρίδα και εσείς διαφυλάττετε την ενότητα σας, τα προβλήματα θα εξαφανίζονται¨

 

Ο υπουργός Μουεζίνογλου μετά από την Κομοτηνή επισκέφτηκε την Ξάνθη. Πρώτη στάση του Μουεζίνογλου ήταν το χωριό Εύλαλο στην πεδιάδα της Ξάνθης. Εκεί τον υποδέχτηκε ο δήμαρχος Στέλιος Χατζηευαγγέλου μαζί με ένα φοβερό πλήθος. Στην ομιλία που έκανε εκεί ο Χατζηευαγγέλου είπε πως ¨Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση για την επίσκεψη του υπουργού Μεχμέτ Μουεζίνογλου¨.

 Ο υπουργός Μουεζίνογλου χαιρέτισε τον κόσμο και στην ομιλία του είπε πως ¨Αισθάνομαι μια ξεχωριστή χαρά και ευτυχία που βρίσκομαι ανάμεσα σας και σας χαιρετίζω εγκάρδια. Πιστεύω πως στο επόμενο διάστημα θα κάνουμε από κοινού βήματα και θα υπάρξουν ωραίες καταστάσεις. Ευχή μου είναι Τουρκία και Ελλάδα να έχουν καλύτερα αύριο. Οι μειονότητες σε αυτό το διάστημα δεν πρέπει να τραβάνε βάσανα. Σας ευχαριστώ για αυτήν σας την θερμή υποδοχή¨. Ο Μουεζίνογλου έκανε το μεσημεριανό ναμάζι του στο τζαμί του Εύλαλου μαζί με τον κόσμο του χωριού, ενώ την ώρα που αποχωρούσε από το χωριό, οι χωρικοί του έκαναν έκπληξη ξεπροβοδίζοντας τον με νταούλια και ζουρνάδες με το παραδοσιακό τραγούδι ¨Οσμάν Πασά¨. Ο υπουργός Μουεζίνογλου δεν τους αμέλησε και τους έδωσε μπαξίς.

 Ο Μουεζίνογλου μετά από το Εύλαλο πήγε στο χωριό Ηλιοκέντημα και επισκέφτηκε εκεί ένα παιδί που έχει λευχαιμία. Ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για το παιδί και είπε πως αν χρειαστεί, είναι έτοιμος να βοηθήσει.

Ο υπουργός Μουεζινογλου μετά από την επίσκεψη στην πεδιάδα της Ξάνθης, πήγε στην Ξάνθη όπου και συναντήθηκε με ομογενείς που τον περίμεναν στην Τουρκική Ένωση Ξάνθης. Εκεί τον υποδέχτηκαν ο πρόεδρος της Τ.Ε.Ξ. Αχμέτ Καρά και η ομάδα του. Στην ομιλία που έκανε ο πρόεδρος Αχμέτ Καρά ενημέρωσε σχετικά με τις εργασίες της ΤΕΞ και την νομική διαδικασία του συλλόγου.

Στην ΤΕΞ ομιλία έκανε και ο πρόξενος Οσμάν Ιλχάν Σενέρ. Ο Ιλχάν Σενέρ είπε : ¨ Αγαπητοί μου ομογενείς, ως πρόξενος αισθάνομαι ιδιαίτερα τυχερός. Κύριε υπουργέ μου αισθάνομαι μια ξεχωριστή υπερηφάνεια που σας φιλοξενούμε σε αυτήν την τόσο ωραία και σημαντική σας επίσκεψη, στα εδάφη όπου γεννηθήκατε και μεγαλώσατε. Η Δυτική Θράκη αγκάλισε το παιδί της¨.

Στην ομιλία που έκανε εκεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης (BTTDD) Μπουρχανετίν Χακγκιουντέρ είπε πως ¨κύριε υπουργέ, η υπουργοποίηση σας αποτελεί μια τιμή για την Τουρκία και για εμάς¨.

Στην σύντομη ομιλία που έκανε ο πρώην βουλευτής Αχμέτ Φαϊκογλου αφού καλωσόρισε τον υπουργό Μουεζίνογλου, τον ευχαρίστησε για την επίσκεψη που έκανε στο παιδί που πάσχει από λευχαιμία.

Ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσείν Ζεϊμπέκ αφού είπε το ¨Καλώς ήρθατε¨ στον υπουργό Μουεζίνογλου ανέφερε πως ¨ Καταγγέλλω το δυσάρεστο χτεσινό γεγονός. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τον ακραίο ρατσισμό. Η συνεργασία των δύο χωρών θα είναι επωφελής σε όλους¨.

Με την σειρά του χαιρετισμό έκανε και ο εκλεγμένος μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε : ¨Ο Αλλάχ να μας δίνει τέτοιες μέρες. Το γεγονός πως ο κύριος υπουργός είναι ένας από εμάς είναι πηγή τιμής και περηφάνιας. Στο θέμα του νόμου για τους ¨240 ιμάμηδες¨ δυστυχώς η μειονότητα δεν μπορεί να κάνει κάτι. Κύριε υπουργέ μου σας αναλογούνε σοβαρά καθήκοντα¨.

¨Για όσο η μητέρα πατρίδα και εσείς διαφυλάττετε την ενότητα σας, τα προβλήματα θα εξαφανίζονται¨

Τελευταίος στην σειρά μίλησε και ο υπουργός Μουεζίνογλου.Στην ομιλία που έκανε εκεί, εν περιλήψει ανέφερε τα εξής : ¨ Αισθάνομαι μεγάλη υπερηφάνεια ευρισκόμενος στον ωραίο χώρο της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης. Όλοι μαζί εδώ βιώνουμε μια ξεχωριστή ενότητα. Εάν ο πρωθυπουργός Ερντογάν κάνει υπουργό ένα άτομο από τα απέναντι εδάφη, πιστεύω πως αυτό είναι κάτι που φυσικά και αποτελεί μήνυμα προς εκείνα τα εδάφη. Πιστεύω πως έστω και αργά διανύεται απόσταση. Πλέον συζητάμε πολλά θέματα. Επιθυμία μας όμως είναι να διανύσουμε πολύ γρήγορα την απόσταση. Δεν υπάρχει κανένα δικαίωμα να καταπιέζεται περισσότερο η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης. Εμείς εκπροσωπούμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα δικαιώματα των 75 εκατομμυρίων ανθρώπων. Στην επόμενη περίοδο, οι μειονότητες δεν θα είναι αυτές που πληρώνουν το τίμημα, αλλά άνθρωποι που ατενίζουν το μέλλον με ελπίδα. Μη ξεχνάτε ποτέ πως η μεγαλύτερη σας δύναμη είναι η ενότητα και η ομοψυχία σας. Το μέλλον μας εδώ περνά από την στήριξη της συνείδησης που έχουμε ως Τούρκοι της Δυτικής Θράκης. Για όσο η μητέρα πατρίδα και εσείς διαφυλάττετε την ενότητα σας, τα προβλήματα θα εξαφανίζονται.¨

Εφ.Μπιρλίκ 29/3/2013

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone