ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ TEΧΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Παρακολούθηση των SAM από την ΜΙΤ

 Τα ραντάρ που είναι τοποθετημένα πάνω στους πυραύλους εδάφους – αέρος SAM παρακολουθούνται με ειδικό σύστημα από την ΜΙΤ

 Αρμόδιοι της ΜΙΤ που κατέθεσαν ενώπιον της Επιτροπής Κοριών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, περιέγραψαν πως η ΜΙΤ με ένα ιδιαίτερο σύστημα παρακολουθεί τα ραντάρ που βρίσκονται στους συριακούς πυραύλους SAM (σημαίνει εδάφους-αέρος), που είναι αυτοί που κατέρριψαν το τουρκικό μαχητικό αεροπλάνο. Ανέφεραν επίσης πως η ΜΙΤ μεταφέρει αυτές τις πληροφορίες στις Τ.Ε.Δ.

Οι αρμόδιοι της ΜΙΤ που κατέθεσαν ενώπιον αυτής της επιτροπής που διερευνά τις παράνομες υποκλοπές, περιέγραψαν πως με ειδικά συστήματα τοποθετημένα στην Τουρκία παρακολουθούνε τους πυραύλους αυτούς που χρησιμοποιούνται για την καταστροφή αεροπλάνων και άλλων πυραύλων και αποτελούνε τμήμα της αεράμυνας. Οι αρμόδιοι αυτοί ανέφεραν πως παρακολουθούνε τα σήματα αυτών των ραντάρ, πως μεταδίδουν τις σχετικές πληροφορίες στις Τ.Ε.Δ. και είπαν πως ¨Είναι ανάγκη όταν λειτουργούν αυτοί οι πύραυλοι να το μαθαίνουμε¨. Η Διοίκηση Ηλεκτρονικού Πολέμου του Γενικού Επιτελείου (GES) πριν από κάποιο διάστημα εντάχθηκε στην ΜΙΤ.

Μερικά από τα σημεία και σχόλια που κατέθεσαν οι αρμόδιοι της ΜΙΤ έχουν ως εξής :

¨Ραντάρ διαθέτουν τα πλοία, τα αεροπλάνα και κάποια οπλικά συστήματα. Με στόχο την ασφάλεια της χώρας, εργαζόμαστε ώστε με κατεύθυνση τις χώρες του περιβάλλοντος μας, να κάνουμε ένα σύστημα εντοπισμού.

Π.χ. ξέρετε πως υπάρχουν οι πύραυλοι SAM. Είναι ανάγκη όταν λειτουργούν αυτοί οι πύραυλοι να το μαθαίνουμε. Εμείς έχουμε τέτοια συστήματα εγκατεστημένα σε όλη την Τουρκία και μέσω αυτών, συνεχίζουμε τις εργασίες μας.

Παλιότερα αυτές οι εργασίες γινόταν ξεχωριστά από την GES, αλλά αυτή την στιγμή η ανίχνευση-πληροφόρηση σημάτων γίνεται από ένα σημείο-κέντρο και στο μεγαλύτερο του μέρος είναι τουρκικό (σημ. μεταφρ.: εννοεί τις πηγές προέλευσης πληροφοριών).

¨Εξυπηρετούμε τις Ένοπλες Δυνάμεις¨

¨Ως Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών προσεγγίζουμε αυτά γεγονότα από στρατηγική σκοπιά , αλλά φυσικά και εκείνοι τα προσεγγίζουν από τακτική και επιχειρησιακή σκοπιά. Μόλις δηλαδή συμβεί ένα περιστατικό, είναι ανάγκη από τον καιρό της ειρήνης να ξέρουν κάποια πράματα, ώστε σε περίπτωση πολέμου να πάρουν τα κατάλληλα αντίμετρα.¨

¨Είναι ανάγκη να επιταχυνθούνε οι επενδύσεις κρυπτογράφησης¨

Σχεδόν όλα άρχισαν να κρυπτογραφούνται. Φυσικά αυτή η κατάσταση δεν είναι και πολύ θετική για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, και για αυτό η κρυπτο-ανάλυση είναι πολύ σημαντική και συνεχώς αυξάνει και η σημασία της. Για αυτό αρχίσαμε να επενδύουμε σε αυτό το σημείο αλλά είναι ανάγκη αυτές οι επενδύσεις να επιταχυνθούνε και να φτάσουν σε ένα σωστό για την εθνική ασφάλεια σημείο.

¨Τα δεδομένα φακέλων των υπολογιστών σας μπορούνε να αλλαχτούν¨

Σχεδόν όλα όσα έχετε στον υπολογιστή σας μπορούνε να περάσουν στα χέρια τρίτου χωρίς να το θέλετε. Δηλαδή εδώ δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Είναι φοβερό, αλλά δυστυχώς έτσι είναι ! Και μόλις φορτωθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα στον υπολογιστή, ένας συνηθισμένος χρήστης δεν έχει πολλές πιθανότητες να το αντιληφθεί. Αυτό είναι κάτι που εργάζεται στο ¨πίσω μέρος¨ του υπολογιστή σας, χωρίς εσείς να ενημερώνεστε.

Ας πούμε πως εσείς την ώρα που βολτάρετε στο διαδίκτυο, αυτό εργάζεται στο πίσω μέρος. Ας πούμε πως εσείς μπήκατε σε μια ιστοσελίδα. Αυτό το σύστημα στέλνει κάπου την διεύθυνση της ιστοσελίδας όπου μπήκατε, ενώ μπορεί είτε να σβήσει φακέλους του υπολογιστή σας, είτε να τους στείλει κάπου, είτε -ακόμη πιο φοβερό- να αλλάξει το περιεχόμενο τους. Δηλαδή την ώρα που εσείς βρίσκεστε στον υπολογιστή σας, αυτά είναι κάτι που γίνονται εξ αποστάσεως.

¨Στην βουλή μπορεί να γίνει παρακολούθηση περιβάλλοντος¨

Υπάρχουν τα τηλέφωνα ΙΡ, στα οποία στέλνοντας εγώ έναν διαφορετικό κωδικό, στην πραγματικότητα ανοίγω το ακουστικό του τηλεφώνου, το οποίο ανοίγει χωρίς να συμβεί τίποτε άλλο. Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτε άλλο. Κάποιος ο οποίος είναι γνώστης αυτής της αδυναμίας, αν για παράδειγμα χρησιμοποιείτε αυτό το τηλέφωνο στη βουλή, μπορεί στέλνοντας έναν κωδικό π.χ. *21 και κάτι άλλο, να ανοίξει το τηλέφωνο και έτσι να υποκλέπτει τους ήχους του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεστε. Αυτό είναι κάτι που πηγάζει από αυτήν την αδυναμία.

¨Τι μπορεί να γίνει μέσω του κινητού τηλεφώνου¨

Τι μπορεί να γίνει μέσω του κινητού τηλεφώνου ; Αυτά μπορούνε να γίνουν : Μπορεί να υπάρξει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που έχετε εκεί. Τι μπορεί να είναι αυτές ; Ποιόν τηλεφωνήσατε, ποιος σας τηλεφώνησε, τα μηνύματα σας, οι φωτογραφίες σας και τα βίντεο σας…Και ακόμη χειρότερο μέσω του κινητού σας μπορεί να γίνει υποκλοπή του περιβάλλοντος σας.

………………….

Τ24 4/3/2013

Χουλιά Καραμπαγλί

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone