ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΟΥ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ

Η εκκλησία σύμβολο που κατεδαφίστηκε με έκρηξη από τον δήμο

 Εκκλησία της Μεταμόρφωσης στην Kερασούντα

Στην ανατολική περιοχή της Μαύρης Θάλασσας που επί μακρόν ήταν υπό την κυριαρχίας της ελληνικής αυτοκρατορίας, τα ιστορικά μνημεία εκείνης της περιόδου είναι ιδιαίτερα λίγα. Αυτό λοιπόν το θέμα μου κίνησε την περιέργεια και είπα να ερευνήσω τι είδους μνημεία υπήρχαν παλιά σε αυτά τα χώματα.

Κατά την έρευνα μου είδα πως η ιστορία δεν εκτεινόταν σε μέρη μακριά από εμένα. Έμαθα ότι η πόλη όπου για λόγους εκπαίδευσης ζω η Κερασούντα, είχε ένα χαρακτηριστικό πύργο με ρολόι που ανήκε σε μια εκκλησία.

Τμήμα του πύργου της υπέροχης από αρχιτεκτονικής πλευράς εκκλησίας της Μεταμορφώσεως όπως την ονόμαζαν, καταστράφηκε την εποχή του πολέμου.

Το 1922 σχηματίστηκαν ρωγμές στην βάση του πύργου που συνιστούσαν κίνδυνο για την περιοχή. Καθώς εκείνη την εποχή δεν υπήρχε παραλιακός δρόμος, λήφθηκε απόφαση το ιστορικό εκείνο μνημείο να επισκευαστεί. Καθώς όμως ο δήμος δεν βρήκε επαρκείς υλικούς πόρους, για να πάψει να αποτελεί απειλή, αποφάσισε και ανατίναξε με εκρηκτικά όλο το ωραίο αυτό μνημείο-σύμβολο θάβοντας έτσι την ιστορία.

Εάν αυτή η εκκλησία και ο πύργος με το ρολόι έφθαναν ως τις μέρες μας είμαι σίγουρος πως θα αποτελούσε σύμβολο της Κερασούντας αλλά και της ανατολικής Μαύρης Θάλασσας.

Παρά το ότι στις μέρες μας η νομαρχία σχεδίασε να κατασκευάσει πάλι τον πύργο, δυστυχώς δεν μπόρεσε αυτό να γίνει πραγματικότητα.

Fozdemir.com 1/3/2013

 Φατίχ Οζντεμίρ

Σχ : Και οι ρωγμές εντελώς τυχαία  (….) εμφανίστηκαν το 1922. Ε, τι να κάνουμε ; Αλλού είχε ¨συνωστισμούς¨, αλλού εμφανιζόταν ρωγμές, είπαν λοιπόν οι άνθρωποι στην Κερασούντα, να σωθούν από την ¨απειλή της εκκλησίας¨ !