ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΤΥΠΟ

Συζητήθηκε στην Κομοτηνή η ¨Ελευθερία έκφρασης, μειονοτικός τύπος και ΜΜΕ στην Ευρώπη¨

Η Πολιτιστική και Εκπαιδευτική Εταιρία Μειονότητας Δυτικής Θράκης (BAKEŞ), η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) και το κόμμα DEB οργάνωσαν στις 22/3/2013 στο ξενοδοχείο ¨Χρήστος και Εύη¨, διεθνές συνέδριο με τίτλο ¨Ελευθερία έκφρασης, μειονοτικός τύπος και ΜΜΕ στην Ευρώπη¨

Στο συνέδριο μετείχε από το προξενείο της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή η υποπρόξενος Ιλκάι Κοτζαγιγίτ, οι βουλευτές Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν και Αϊχάν Καραγιουσούφ, ο βουλευτής Ξάνθης Χουσείν Ζεϊμπέκ, οι πρώην βουλευτές Αχμέτ Φαίκογλου και Ιλχάν Αχμέτ, ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης και εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπράημ Σερίφ, ο Αχμέτ Χραλ-βοηθός του εκλεγμένου μουφτή Ξάνθης, ο δήμαρχος Αρριανών Ιμπράημ Σερίφ, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής Κοράι Χασάν, ο πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης Αχμέτ Καρά, ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης Χουσείν Εσάτ, ο πρόεδρος του συλλόγου αποφοίτων της ΕΠΑΘ Ροδόπης-Έβρου Μεχμέτ Ντερντιμάν, ο πρόεδρος της BAKEŞ Τζεμίλ Καμπζά, η Γενική Διευθύντρια της BAKEŞ Περβίν Χαϊρουλλάχ, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης Νετσμί Αμπντουρεζάκ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης Μεχμέτ Εμίν, άλλοι εκπρόσωποι συλλόγων και θεατές.

Την εναρκτήρια ομιλία την έκανε ο πρόεδρος της BAKEŞ Τζεμίλ Καμπζά. Στην ομιλία του μιλώντας για τα ΜΜΕ και την ελευθερία έκφρασης, είπε πως τα μειονοτικά ΜΜΕ είναι ένας καθρέφτης της μειονότητας.

Αργότερα στην ομιλία που έκανε ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, είπε πως ο μειονοτικός τύπος έχει ανάγκη από ελευθερία έκφρασης και τόνισε πως οι ποινές που επιβλήθηκαν στον μειονοτικό τύπο είναι απαράδεκτες.

Στην ομιλία που έκανε ο πρόεδρος της ABTTF Χαλίτ Χαμπίπογλου, ανέφερε πως αυτό το συνέδριο είναι πολύ σημαντικό, κάτι που ανησύχησε όπως είπε κάποιους κύκλους.

Το πρώτο τμήμα του συνεδρίου διεύθυνε ο Οζάν Αχμέτογλου. Ομιλητές στην πρώτη συνεδρία ήταν ο καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών, Ανατολικών και Σλαβικών Γλωσσών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Κώστας Τσιτσελίκης, και η Χουλιά Εμίν από την εφημερίδα Γκιουντέμ.

¨Η ταυτότητα κάποιου δεν πρέπει να μεταφέρεται στα δικαστήρια¨

Ο Κώστας Τσιτσελίκης στην ομιλία του καταρχήν εξέφρασε την ευχαρίστηση του για την παρουσία του στην Κομοτηνή. Έπειτα ο Τσιτσελίκης μιλώντας για την δημοκρατία, τα ΜΜΕ και την ελευθερία έκφρασης, είπε πως η ανεκτικότητα στην διαφορετικότητα, σχετίζεται με την δημοκρατία και δείχνει την ποιότητα της. Τελευταία ο Τσιτσελίκης εστίασε στην αύξηση του ρατσιστικού λόγου κατά την τελευταία περίοδο, και περιέγραψε τις σχετικές με αυτήν νομικές ρυθμίσεις. Ανέφερε πως η ελευθερία έκφρασης είναι θεμελιώδες θέμα της δημοκρατίας, και ότι αυτό δεν είναι μόνο θέμα της μειονότητας αλλά ολόκληρης της χώρας. Ο Τσιτσελίκης τόνισε πως δεν πρέπει η εθνική ταυτότητα ενός ανθρώπου να μεταφέρεται στα δικαστήρια, και ότι κάθε κοινότητα είναι αυτό που αισθάνεται.

Αργότερα η δημοσιογράφος Χουλιά Εμίν έκανε μια ομιλία με τίτλο ¨Τουρκικός τύπος στην Δυτική Θράκη και τα θέματα του¨, στην οποία έθεσε τα θέματα του μειονοτικού τύπου.

Την δεύτερη συνεδρία διεύθυνε ο Αλή Χουσείνογλου. Στο τμήμα αυτό πρώτος ομιλητής ήταν ο Μπόγιαν Μπρέζιγκαρ- μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Καθημερινών εφημερίδων που εκδίδονται σε τοπικές και μειονοτικές γλώσσες στην Ευρώπη. Ο Μπρέζιγκαρ είπε πως οι μειονότητες έχουν το δικαίωμα να προστατεύουν την δική τους γλώσσα, πως το 10% του πληθυσμού της Ευρώπης συνίσταται από μειονότητες, και ότι αυτό το νούμερο είναι πολύ σημαντικό. Είπε πως σύμφωνα με έρευνα της Ουνέσκο παγκοσμίως υπάρχουν 6 χιλιάδες γλώσσες, αλλά ότι στο τέλος αυτού του αιώνα το νούμερο αυτό θα πέσει στις τρεις χιλιάδες. Ο Μπρέζιγκαρ ανέφερε πως η απώλεια αυτών των γλωσσών είναι ισοδύναμο με την εξαφάνιση ενός μνημεία και τόνισε την σημασία που έχει αυτό.

Ο πρόεδρος της FUEN Χανς Χάϊνριχ Χάνσεν έκανε μια ομιλία με θέμα Ελευθερία έκφρασης, μειονοτικός τύπος και ΜΜΕ στην Ευρώπη¨, κάνοντας μια παρουσίαση σχετικά με τα θέματα των ΜΜΕ και του μειονοτικού τύπου.

Εφ. Μπιρλίκ 23/3/2013

Σχ : Το να μιλάνε για ελευθερία τύπου άτομα που χρηματοδοτούνται από την χώρα που κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ σε φυλακισμένους δημοσιογράφους, δεν είναι λίγο οξύμωρο ; Ή μήπως ακούστηκαν και επικριτικές φωνές κατά της τουρκικής πολιτικής σε αυτό το θέμα ;  Λέμε και καμμία @@@@ να περνά η ώρα !

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone