ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Πρόταση από τον πρωθυπουργό σε αφεντικό ΜΜΕ να προσλάβει τον Ακίφ Μπεκί

 Μετά από την λογοκρισία που εφάρμοσε σε αρθρογράφους ο ιδιοκτήτης των εφημερίδων Βατάν και Μιλλέτ Ερντογάν Ντεμιρορέν μετά από οδηγία του πρωθυπουργού, μια ακόμη ενδιαφέρουσα εξέλιξη αποκαλύφθηκε. Ο Ντεμιρορέν ακόμη και για τους αρθρογράφους που θα προσλάβει στην εφημερίδα, ρωτά τον πρωθυπουργό.

Ο πρωθυπουργός Ερντογάν είπε πως όταν ο Ερντογάν Ντεμιρορέν που αγόρασε τις εφημερίδες Βατάν και Μιλλιέτ τον ρώτησε ¨Ποιόν προτείνετε¨, ο ίδιος τον συμβούλεψε σχετικά με τον Ακίφ Μπεκί.

…………..

Ο πρωθυπουργός Ερντογάν μιλώντας στον Διευθυντή έκδοσης της Χουριέτ Ενίς Μπερμπέρογλου έκανε σημαντικές δηλώσεις. Ο Μπερμπέρογου μετέφερε ως εξής τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Ερντογάν :

Στο παρελθόν είχε τεθεί θέμα πως εάν είχε επιτευχθεί λύση τα μέλη του ΠΚΚ θα πήγαιναν σε Σκανδιναβικές χώρες. Στις επαφές σας με την Δανία τέθηκε αυτό το θέμα ;

Στις επαφές μου στην Δανία δεν υπήρξε κανένα τέτοιο θέμα στην επικαιρότητα.

Το BDP και οι κουρδικές πηγές συνεχώς τονίζουν σχετικά με την ¨Βουλή¨. Ποια είναι τα αιτήματα τους ;

Αυτή τη στιγμή η βουλή δεν έχει να κάνει τίποτε. Για την απόσυρση δεν χρειάζεται να κάνει κάτι η βουλή. Στην Τουρκία υπάρχει κυβέρνηση. Ομόλογος η κυβέρνηση είναι. Η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειάζεται. Έχουμε μια ευαισθησία η διαδικασία να διεξάγεται στα νομικά πλαίσια. Την περασμένη φορά η διαδικασία είχε λήξει στο σόου που έγινε στο Χάμπουρ. Δεν θα παραβλέψουμε ένα νέο ανάλογο περιστατικό. Τώρα διεξάγεται μια πολύ διαφορετική διαδικασία. Στο παρελθόν όταν αποσύρθηκε το ΠΚΚ έγιναν οι γνωστές εκτελέσεις. Τώρα εμείς ως κυβέρνηση δεν σκεφτόμαστε έτσι.

Τι εννοείτε όταν λέτε για εκτελέσεις ;

Εννοώ αυτά που έγιναν με τον μανδύα της JITEM και των ¨αγνώστων δραστών¨. Εννοώ κάποια δυσάρεστα γεγονότα που εμφανίστηκαν παλιότερα σε περίοδο απόσυρσης. Δεν θα εξωθήσουμε ούτε θα επιτρέψουμε τέτοιου είδους γεγονότα. Διαμορφώνουμε την διαδικασία ώστε να συμβάλλει στην γαλήνη της χώρας.

Κατά την απόσυρση εκτός των συνόρων θα τους κατευθύνετε προς κάποια χώρα όπως Συρία ή Ιράκ ;

Αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσουν οι ίδιοι. Όπου θέλουν ας πάνε…

Για να παρεμποδιστεί το σαμποτάζ της διαδικασίας έχει τεθεί μήπως η δημιουργία ενός ασφαλούς διαδρόμου απόσυρσης ;

Το σαμποτάζ μπορεί να προκύψει και από την πλευρά τους, ή και από άλλες χώρες. Για αυτό το BDP ζητά την δημιουργία μιας επιτροπής. Επιθυμούν βάζοντας την βουλή στην διαδικασία, να καταστήσουν ομόλογο το ΠΚΚ και να το νομιμοποιήσουν. Προσπαθούν να νομιμοποιήσουν την οργάνωση. Κάτι που δεν πρόκειται να γίνει.

Στην κοινή γνώμη υπάρχει μια σύγχυση. Τι εννοείτε όταν λέτε για ¨εγκατάλειψη των όπλων¨ ;

Απλά και μόνο επειδή βγήκαν στο βουνό είτε εντός είτε στο εξωτερικό, αυτό δεν συνιστά αδίκημα, αν δεν έχουν εμπλακεί σε δράσεις. Μπορούν να εισέλθουν από οποιαδήποτε πύλη. Στο εσωτερικό μπορούν να εμφανιστούν στον εισαγγελέα. Το Χάμπουρ άλλωστε άνοιξε το δρόμο για κάτι τέτοιο. Σε κάποιον που δεν ενεπλάκη σε αδίκημα, λέμε να συναντηθεί με την οικογένεια του. Δεν θέλουμε να υπάρχει εντός της Τουρκίας ένοπλη δραστηριότητα

…………..

Haber.sol.org 22/3/2013