ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Εσύ δεν μπορείς να μου υποδείξεις την ταυτότητα μου !

 

 

 

 

 

 

 

Κατά τις τελευταίες μέρες βλέπουμε πως έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον των Ελληνικών ΜΜΕ για την περιοχή μας. Τηλεοπτικά κανάλια της χώρας μας ετοιμάζουν εκπομπές σχετικά με την μειονότητα, εστιάζοντας ιδιαίτερα στους δήμους και τις κεντρικές περιοχές της μειονότητας.

Πριν μερικές εβδομάδες, στο στούντιο του ραδιοφωνικού σταθμού Τσινάρ FM στον οποίο υπεστήκαμε έφοδο από την εφορία λόγω κάποιων ρουφιάνων εντός της μειονότητας, ευρισκόμενοι εκεί για μια εκπομπή με τον Α.Ντεντέ, φιλοξενήσαμε την τηλεόραση της ΕΡΤ. Το συνεργείο της ΕΡΤ που ετοίμαζε ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με τα θέματα της μειονότητας, αφού πήρε πλάνα σχετικά με τα μειονοτικά ραδιόφωνα, ακολούθως έκαναν και μια συνέντευξη μαζί μας.

Στην συνέντευξη με ξεκάθαρη γλώσσα περιγράψαμε τα θέματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, τα προβλήματα που τραβάει, τις άδικες πρακτικές του κράτους και τις προσδοκίες της κοινότητας μας. Εγώ ιδιαίτερα περιέγραψα τα άδικα σε βάρος της εφημερίδας μας μέτρα, τις αδικίες στις οποίες υποκείμεθα ως μειονοτικοί δημοσιογράφοι, και τις πολιτικές εκφοβισμού που γίνονται μέσω των φορολογικών ελέγχων και των αγωγών αποζημίωσης. Ιδιαίτερα αναφέρθηκα στο θέμα της μη αποδοχής της ονομασίας Μιλλέτ από το συμβούλιο ταυτοποίησης εταιριών του Υπουργείου Ανάπτυξης. Περιέγραψα πως με στημένες δικαιολογίες επιδιώκεται να εμποδιστεί η νομιμοποίηση της εφημερίδας μας, είπα πως εξαιτίας τούτου δεν μπορούμε να ασφαλιστούμε ως δημοσιογράφοι, και ότι με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται η φίμωση και ο εκφοβισμός του μειονοτικού τύπου.

Αρκετές φορές το έχω εκφράσει, αλλά επιθυμώ να το ξαναπώ καθώς είναι κάτι πολύ ανόητο, άδικο και εσκεμμένο. Για χρόνια τώρα το συμβούλιο του υπουργείου απορρίπτει την ονομασία ¨Μιλλέτ¨ επειδή παραπέμπει στον όρο ¨Μιλλιέτ¨. Η δικαιολογία είναι πως με αυτό τον τρόπο οι αναγνώστες της Μιλλέτ εσκεμμένα εξαπατώνται. Αναφέρουν πως επιδιώκεται η εκμετάλλευση μέσω της έννοιας πως διαβάζεται μια εφημερίδα της Τουρκίας.

Τρία χρόνια περιμέναμε μια θετική απόφαση από το αρμόδιο υπουργείο, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Υποβάλλοντας ένσταση κατά της απόφασης, ζητήσαμε να συζητηθεί ξανά. Και το κάναμε παρά το ότι ο δικηγόρος μας μας είπε πως είναι κάτι που μπορεί να διαρκέσει και χρόνια. Περιμένουμε την ανακοίνωση της απόφασης αυτές τις μέρες. Μακάρι να βγει θετική. Αλλά εδώ υπάρχει μια πραγματικότητα, στην εφημερίδα μας 5 χρόνια τώρα έγιναν μεγάλες αδικίες. Πιστεύουμε πως η μη εγγραφή της ονομασίας ¨Μιλλέτ¨ είναι απόλυτα εσκεμμένη. Διότι στην νομοθεσία δεν υπάρχουν οι όροι για κάτι τέτοιο.

………………..

Ναι αυτά περιγράψαμε και περιγράφουμε σε εφημερίδες και τηλεοράσεις που ερευνούν σχετικά με την μειονότητα. Θα δούμε πόσα θα δημοσιεύσουν. Παλιότερα σε αρκετές περιπτώσεις συνεντεύξεων που έδωσα, τα λεχθέντα κόπηκαν ή διαστρεβλώθηκαν. Πριν μερικά χρόνια δήλωση που έκανα σε κανάλι εθνικής εμβέλειας, παρουσιάστηκε διαστρεβλωμένη. Παρά το ότι εγώ ανέφερα πως η μειονότητα είναι τουρκική, αυτοί κάνοντας επιλογή δημοσίευσαν μόνο ότι είχα σχολιάσει σχετικά με την Λοζάννη. Εγώ παρά το ότι είχα μιλήσει για Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης, επειδή δεν ήθελαν να το ακούσουν και να το δημοσιεύσουν, τελικά δημοσίευσαν μόνο το σημείο όπου μίλησα για ¨μουσουλμανική μειονότητα¨. Τι συνέβη ; Αρκετοί άνθρωποι αντέδρασαν ενάντια μου για αυτό το θέμα. Πως γίνεται σου λέει να αναγνωρίζεις την μειονότητα μόνο ως θρησκευτική μειονότητα, ¨εσύ δεν είσαι που σε κάθε περίπτωση κραυγάζεις πως η μειονότητα είναι τουρκική και δίνεις για αυτό αγώνα ;

Για αυτό στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ είπαμε πως ¨αυτά που είπαμε δεν μπορείς να τα δημοσιεύσεις, διότι ακόμη και αν εσύ θέλεις, η υπηρεσία σου δεν θα τα δημοσιεύσει. Και αν δημοσιευτούν τότε θα μπορούμε να πούμε πως κάτι αλλάζει σε αυτή τη χώρα. Για αυτό το λόγο εγώ πλέον απορρίπτω τις προτάσεις για συνέντευξη. Μάλιστα αν και είχα συμφωνήσει να δώσω συνέντευξη για τον καταραμένο νόμο των 240 ιμάμηδων και για την μειονοτική εκπαίδευση, μετά μετάνιωσα. Και αποφάσισα έτσι, διότι είναι βλακεία να γινόμαστε όργανα σε αυτούς που με τα δικά μας λόγια θέλουν να μας βάλουν γκολ. Άλλωστε ότι και αν πούμε εμείς, ότι και αν δηλώσουμε στις τηλεοράσεις, η κυρίαρχη νοοτροπία στην χώρα δεν αλλάζει.

Επίσης το τι σκεφτόμαστε σαν μειονότητα, τα αιτήματα μας, και τους δρόμους επίλυσης, οι κρατικοί αρμόδιοι τα ξέρουν. Λίγη μόνο ειλικρίνεια χρειάζεται. Και αυτό μέχρι τώρα δεν υπήρξε. Και εγώ δεν πιστεύω πως θα υπάρξει από τώρα και πέρα. Βλέποντας αυτά που γίνονται, είμαι υποχρεωμένος έτσι να δηλώσω.

Την ώρα που ετοίμαζα το άρθρο μου, έφτασαν φήμες στην εφημερίδα μας που έδειξαν ότι καλά έκανα που απέρριπτα τις προτάσεις για συνεντεύξεις. Εθνικό κανάλι που τις τελευταίες μέρες έκανε γυρίσματα σχετικά με την μειονοτική εκπαίδευση και τον νόμο των 240 ιμάμηδων, μάθαμε πως έκανε προπαγανδιστικές συνεντεύξεις με προβοκατόρικες ερωτήσεις σε μειονοτικούς μαθητές, ώστε να δεχτούνε τα επιβαλλόμενα στην μειονότητα μας μέτρα. Είναι σαφές πως το κράτος είναι αποφασισμένο να εφαρμόσει τον καταραμένο νόμο των 240 ιμάμηδων. Για αυτό μέσω της προπαγάνδας του τύπου σχηματίζει την υποδομή.

Αυτό που μας αναλογεί εμάς είναι να μην πέφτουμε στην παγίδα των μηχανισμών ΜΜΕ που αποσκοπούνε στο να μας αφομοιώσουν. Η πιο σταθερή οδός για αυτό είναι να μην απαντάτε στις ερωτήσεις τους. Απομακρυνθείτε από αυτούς και απομακρύνετε τους…

……………….

 Εφ. Μιλλέτ 15/2/2013

Τζεγκίζ Ομέρ