ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΝΤΙΚ : ¨ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΧΑΣΑΜΕ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ¨….

¨Εμείς δεν χάσαμε τα Βαλκάνια¨

Στο συνέδριο με τίτλο ¨Βαλκάνια και Τουρκία, στην 100η χρονιά από την απώλεια¨ που οργάνωσε ο δήμος Πέντικ, μετείχε από Ελλάδα ο Τζεμίλ Καμπζά, ο οποίος ανέφερε πως το σημαντικότερο θέμα που αντιμετωπίζουν στην Δυτική Θράκη είναι αυτό της ¨Εθνικής ταυτότητας¨ και είπε πως ¨Μετά από την ανακήρυξη της KKTC, η Ελλάδα άλλαξε πολιτική και άρχισε να μας αναγνωρίζει μόνο ως μουσουλμανική μειονότητα. Δεν αναγνωρίζει την εθνική μας ταυτότητα. Είπε πως «στην Δυτική Θράκη δεν υπάρχουν Τούρκοι και έκλεισε όλους τους τουρκικούς συλλόγους» ¨. 

Ο δήμος Πέντικ φιλοξένησε ένα διεθνές συνέδριο. Το συνέδριο είχε τίτλο ¨Βαλκάνια και Τουρκία, στην 100η χρονιά από την απώλεια : Χτες-Σήμερα¨ και πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού και Τέχνης Γιουνούς Εμρέ.

Στο συνέδριο μετείχαν από Βοσνία-Ερζεγοβίνη η τουρκολόγος-συγγραφέας Αμίνα Σλίγιακ Ζεσένκοβιτς, από το Κόσσοβο ο ιστορικός συγγραφέας Μπεντρετίν Κορό, από την Ελλάδα ο δημοσιογράφος Τζεμίλ Καμπζά και από Βουλγαρία ο ιστορικός-συγγραφέας Αχμέτ Τζεμπετζί. Κατά την εναρκτήρια ομιλία ο δήμαρχος Πέντικ Δρ. Κενάν Σαχίν, είπε πως η Τουρκία με τα Βαλκάνια έχουν ισχυρές σχέσεις που κρατάνε ακόμη από την εποχή των Οθωμανών. Ο Σαχίν συνέχισε την ομιλία του λέγοντας πως εμείς δεν χάσαμε τα Βαλκάνια. Όταν εμφανίστηκαν άλλες νοοτροπίες για τους σκοπούς χρήσης των Βαλκανικών εδαφών, έγιναν μια περιοχή για την οποία έπρεπε να πληρωθεί τίμημα. Χωρίς γαλήνη στα Βαλκάνια, και αυτοί που ζούνε στην Ανατολία δεν βρίσκουν γαλήνη¨

Είμαστε σαν νύχι με το κρέας

Ο Σαχίν ανέφερε πως η Τουρκία με την περιοχή των Βαλκανίων είναι σαν αχώριστες σαν το νύχι με το κρέας και ότι ακόμη στα Βαλκάνια υφίστανται υπέροχα μνημεία που έστησαν οι πρόγονοι.

…………..

Μετέχοντας στο συνέδριο από την Ελλάδα ο δημοσιογράφος Τζεμίλ Καμπζά, περιέγραψε τα θέματα που αντιμετωπίζει η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης. Ο Τζεμίλ Καμπζά ανέφερε πως το σημαντικότερο θέμα που αντιμετωπίζουν στην Δυτική Θράκη είναι αυτό της ¨Εθνικής ταυτότητας¨ και είπε πως ¨Μετά από την ανακήρυξη της KKTC, η Ελλάδα άλλαξε πολιτική και άρχισε να μας αναγνωρίζει μόνο ως μουσουλμανική μειονότητα. Δεν αναγνωρίζει την εθνική μας ταυτότητα. Είπε πως «στην Δυτική Θράκη δεν υπάρχουν Τούρκοι» και έκλεισε όλους τους τουρκικούς συλλόγους. Ακολούθως άρχισε μια μακρά νομική διαδικασία. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) το 2005 έβγαλε μια απόφαση υπέρ της Τ.Ε.Ξ. Αλλά η Ελλάδα επιμένει να μην την εφαρμόζει¨.

Ο Τζεμίλ Καμπζά εστίασε στο γεγονός πως συνεχίζεται στα 170 μειονοτικά δημοτικά σχολεία της Θράκης το θέμα των δασκάλων, λέγοντας πως δεν βρίσκονται δάσκαλοι να διδάξουν τα παιδιά. Ο Τζεμίλ Καμπζά ανέφερε πως οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης δεν επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση της Ελλάδας, διότι είναι συνηθισμένοι στην φτώχεια. Ο Καμπζά ανέφερε τα εξής :

¨Εάν στην περιοχή υπάρχουν 30 χιλιάδες κρατικοί υπάλληλοι, εξ αυτών Τούρκοι είναι μόνο 100-150. Για να επενδύσει κάποιος πολίτης της Τουρκικής Δημοκρατίας εκεί, πρέπει το 51% της εταιρίας να ανήκει σε πολίτη της Ελλάδας¨.

……………..

Πρακτορείο ΙΗΑ   27/2/2013

Σχ : Προσέξτε την παρατήρηση για τον όντως ανεπαρκή αριθμό των μουσουλμάνων υπαλλήλων. Από την μια οι τουρκόφρονες υπερασπίζονται με πάθος αυτό το ανεπαρκέστατο σύστημα της μειονοτικής εκπαίδευσης (διότι αυτό ξεχωρίζει ¨το κοπάδι μας από τους άλλους”) , και από την άλλη διαμαρτύρονται επειδή αδυνατούν να εισαχθούνε στον δημόσιο τομέα. Μα αυτό ακριβώς το σύστημα της μειονοτικής εκπαίδευσης είναι που παράγει εν πολλοίς αγράμματους μαθητές. Μετά πως να δώσουν ΑΣΕΠ ; Ευτυχώς πλέον πολλοί μουσουλμάνοι γονείς το έχουν αντιληφθεί αυτό και στέλνουν τα παιδιά τους σε δημόσια σχολεία. Τώρα για εκεί όπου δεν υπάρχουν δημόσια σχολεία , είναι ευθύνη της πολιτείας να ιδρύσει.  

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone