ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

¨Το κράτος πρέπει να αφήσει το παιχνίδι με την ταυτότητα¨

 Πραγματοποιήθηκε απόψε στην αίθουσα τελετών της νομαρχίας Ροδόπης εκδήλωση της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα ¨Σύγχρονη Μειονοτική Εκπαίδευση¨. Στην εκδήλωση ως ομιλητές μετείχαν ο Κώστας Τσιτσελίκης, ο Γιώργος Μαυρομάτης, ο Αντρέας Νοταράς και ο Μουσταφά Μουσταφά. Ως θεατές παραβρέθηκαν ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσείν Ζεϊμπέκ, ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καραγιουσούφ, ο πρόεδρος της Ένωσης Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης Σαμί Τοραμάν, η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΚΕΜ Περβίν Χαϊρουλλάχ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μειονότητας Ν. Έβρου Μπεκίρ Μουσταφάογλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων ΕΠΑΘ Ροδόπης Μεχμέτ Ντερντιμάν, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων ΕΠΑΘ Ξάνθης Αλή Αχμέτ Χότζα, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής Κοράι Χασάν, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης Μεχμέτ Εμίν και άλλα άτομα.

Μιλώντας ο Τσιτσελίκης είπε πως επί χρόνια μέχρι τώρα δεν λύθηκαν θέματα όπως οι μουφτείες, οι τίτλοι ιδιοκτησίας χωραφιών και το θέμα των συλλόγων με την λέξη ¨τουρκικός¨, και παράλληλα τα μειονοτικά σχολεία δεν εξελίχθησαν και υπάρχει ένα νομικό χάος. Ο Τσιτσελίκης ανέφερε πως για την εξάλειψη αυτού του νομικού χάους, πρέπει τα θέματα που αφορούνε την μειονοτική εκπαίδευση να συγκεντρωθούνε σε έναν νόμο, να στηριχθεί η συνθήκη της Λοζάννης με νέους μηχανισμούς και να επικυρώσει η Ελλάδα την συνθήκη για τις μειονότητες.

Ο Αντρέας Νοταράς άρχισε την ομιλία του με το ερώτημα ¨Για ποιο λόγο η εκπαίδευση μειονότητας και πλειοψηφίας στην Θράκη είναι κεντρική ;¨. Πρόσθεσε πως οι κατηγορίες πολιτισμού και ιδιαίτερα η ταυτότητα σχηματίζουν το έθνος, πως κατά την τελευταία περίοδο η Θράκη και τα δικαιώματα της μειονότητας ήρθαν στην επικαιρότητα, και ότι ανέβηκε η σκληρότητα στις δηλώσεις των πολιτικών δυνάμεων. Ο Νοταράς υπογράμμισε πως η εκπαίδευση και τα σχολεία αποτελούν δικαίωμα της μειονότητας, πως είναι ανάγκη να βελτιωθούν και ότι πρέπει ο άνθρωπος της μειονότητας να έχει το δικαίωμα επιλογής του σχολείο του. Ο Νοταράς ανέφερε πως η χρήση μιας γλώσσας στα δημόσια σχολεία γεννά στην μειονότητα τον φόβο της εξαφάνισης και είπε πως πρέπει να υπάρξουν δίγλωσσα νηπιαγωγεία.

Ο Γιώργος Μαυρομάτης άρχισε την ομιλία του λέγοντας πως η ταυτότητα αποτελεί βασικό θέμα στην περιοχή, αλλά ότι σημαντικό θέμα είναι και η ισότητα. Ο Μαυρομάτης ανέφερε πως παρόμοια μειονοτικά σχολεία βρίσκονται στην περιοχή των Βάσκων όπως και στους μουσουλμάνους της Πολωνίας και ότι πρέπει αυτά να συζητηθούν. Τέλος ο Μαυρομάτης ανέφερε πως ¨Εάν είναι πολύτιμη η μητρική γλώσσα αυτό πρέπει να ισχύει για όλους. Στα κρατικά σχολεία πρέπει να υπάρχουν τα τουρκικά. Πρέπει να υπάρχει μάθημα τουρκικών και για τους ανθρώπους της πλειοψηφίας. Τα μαθήματα θρησκείας πρέπει να απευθύνονται σε μουσουλμάνους και χριστιανούς, αλλά Ισλάμ και Χριστιανισμός δεν είναι παντού ίδια¨.

Ο Μουσταφά Μουσταφά ανέφερε πως σχηματίστηκε επιτροπή για την εφαρμογή του νόμου των 240 ιμάμηδων, πως αν συνεχιστεί αυτή η πορεία δεν θα απομείνουν μειονοτικά σχολεία, πως κράτος και μειονότητα δεν πρέπει να παραμένουν προσκολλημένοι στο παρελθόν, και ότι η μειονότητα πρέπει να σταματήσει την αμυντική της στάση. Ο Μουσταφά είπε : ¨ Ο πολυπολιτισμός είναι πλούτος για εμάς. Αλλά για να υπάρξει αυτό πρέπει αμφότερες οι πλευρές να επιδεικνύουν αλληλοσεβασμό. Στην περιοχή μας η εκπαίδευση χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη του εθνικισμού. Το κράτος πρέπει να αφήσει το παιχνίδι με την ταυτότητα¨.

……………

Περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί 8/3/2013

Σχ : Δεν αμφιβάλλουμε για τις ευθύνες που έχει η ελληνική πολιτεία για το επίπεδο της μειονοτικής εκπαίδευσης. Όσοι όμως την κρίνουν χωρίς να ¨ακουμπάνε¨ την τουρκική πολιτική στην Θράκη είναι είτε αφελείς, είτε ιδιοτελείς.

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone