ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Η Τουρκία έπεισε την Γερμανία στο θέμα του ΠΚΚ

Η Τουρκία έπεισε την Γερμανία, την οποία περισσότερο από όλες την κατηγορούσε πως δεν την στήριζε στο θέμα του αντιτρομοκρατικού αγώνα, να υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας.

Τουρκία και Γερμανία αποφάσισαν να εργαστούνε από κοινού ενάντια στην χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Γερμανία και Τουρκία θα ανταλλάσουν δεδομένα σχετικά με τις πηγές χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και την διακίνηση μαύρων χρημάτων.

Σύμφωνα με την είδηση του NTV, υπογράφηκε ανάμεσα στις δύο χώρες συμφωνία για ¨στενή συνεργασία στο θέμα του αγώνα κατά των πηγών χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και του μαύρου χρήματος¨. Η συμφωνία συνήφθη μετά από συνομιλίες τριών ετών και προβλέπει ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων σχετικά με οικονομικά θέματα.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο αυτό, άτομα ή φορείς που εμπλέκονται σε χρηματοδότηση τρομοκρατίας, θα εξετάζονται διεξοδικά. Με ειδικά οχήματα θα γίνεται μετάδοση δεδομένων.

Σύμφωνα με την συμφωνία αυτή, τα δεδομένα δεν θα δίνονται σε τρίτο μέρος, ενώ δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα πλαίσια δικαστικής έρευνας.

Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά της Γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, στην Γερμανία υπάρχουν περίπου 13.000 ενεργά μέλη του ΠΚΚ.

Επίσης αναφέρεται πως το ΠΚΚ ετησίως έχει έσοδα πάνω από 10 εκ. $ από την Γερμανία. Η Τουρκία με την συμφωνία αυτή στοχεύει στο να παρεμποδίσει την μεταφορά οικονομικών πόρων και χρημάτων προς το ΠΚΚ.

Η συνεργασία σε θέματα τρομοκρατίας είχε τεθεί στην επικαιρότητα στην επίσκεψη της Γερμανίδας πρωθυπουργού Αγγέλας Μέρκελ στην Τουρκία. Ο πρωθυπουργός Ερντογάν είχε ασκήσει κριτική για αυτό το θέμα κατά της Ευρώπης.

Το μνημόνιο που υπογράφτηκε ανάμεσα στην Υπηρεσία Ερευνών Οικονομικών Εγκλημάτων MASAK και στην μονάδα οικονομικών πληροφοριών της Γερμανίας, θα τεθεί σε εφαρμογή τις επόμενες μέρες, μετά από την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών στις δύο χώρες.

Εφ. Ραντικάλ 15/3/2013