ΤΑ ¨ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ¨ ΤΟΥ ΑΚΡ

Εικόνες από τα ¨στρατόπεδα συγκέντρωσης¨ του ΑΚΠ !

Βουλευτές του CHP με συνέντευξη τύπου που έδωσαν μοιράστηκαν με την κοινή γνώμη την ¨Αναφορά Φυλακών¨. Σύμφωνα με την αναφορά οι φυλακισμένοι από την μια μεριά υπόκεινται σε βία, απομόνωση και εξευτελισμό και από την άλλη παλεύουν με τα προβλήματα υγείας τους. Ένα άλλο θέμα αποτελούν οι ακατανόητες απαγορεύσεις που δυσκολεύουν την ζωή των φυλακισμένων.

Οι βουλευτές του CHP Βελί Αγμπαμπά, Οζγκιούρ Οζέλ και Νουρετίν Ντεμίρ, σε συνέντευξη τύπου που οργάνωσαν στα κεντρικά γραφεία του CHP, κοινοποίησαν την ¨Αναφορά Φυλακών¨.

Κρατούμενοι που δεν έχουν καν νερό

Η Επιτροπή για τις Φυλακές του CHP επισκέφτηκαν πάνω από 106 φορές περίπου 50 φυλακές και κοινοποίησαν σημαντικά στοιχεία. Τμήμα αυτών είναι τα εξής :

Ο πληθυσμός στις φυλακές ξεπέρασε τις 130.000 άτομα. Με την είσοδο στις φυλακές γίνεται έρευνα με τον κρατούμενο γυμνό, σε κάποιες φυλακές γίνεται έρευνα ακόμη και στο γεννητικό όργανο των γυναικών και στον πισινό των αντρών. Γράμματα που απευθύνονται σε βουλευτές κατάσχονται. Στερούνται του νόμιμου δικαιώματος να συζητάνε 10 ώρες. Στους πολιτικούς κρατούμενους στην φυλακή της Σηλυβρίας δεν αναγνωρίζεται δικαίωμα συζήτησης. Το δικαίωμα να πάρουν αέρα περιορίζεται αυθαίρετα. Εφαρμόζονται διακοπές νερού που διαρκούνε επί μακρόν. Στις φυλακές της Σηλυβρίας παρέχονται 50 λίτρα νερού και με αυτά αναμένεται ο καθένας καλύψει όλες του τις ανάγκες.

Βία, απομόνωση, εξευτελισμός…

Στις φυλακές γεύμα 3 κρεμμυδιών κοστίζει 4 λίρες. Λόγω της διατροφής, κρατούμενοι παραπονιούνται για προβλήματα ιδιαίτερα στο πεπτικό σύστημα. Στα παιδιά που μένουν εκεί μαζί με τις μάνες τους δεν παρέχεται ειδικό φαγητό. Σε φυλακές χωρίς μόνωση χρησιμοποιούνται κακής ποιότητας κάρβουνα για θέρμανση. Για την μεταφορά στην ιατροδικαστική η στα νοσοκομεία το διάστημα που μεσολαβεί είναι μεγάλο. Ο παράγοντας αυτός συνιστά θανάσιμη απειλή γα φυλακισμένους με σοβαρές αρρώστιες όπως ο καρκίνος. Σε κάποιες φυλακές εφαρμόζεται βία σε βάρος των κρατουμένων, ενώ χρειαστεί η μεταφορά τους κάπου, καθυστερείται εσκεμμένα ώστε να αφανιστούν τα σημάδια της βίας. Παρέχεται λάθος φαρμακευτική θεραπεία. Το μέτρο της απομόνωσης προκαλεί κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε κάποιους προκαλεί προβλήματα μόνιμα που δεν θεραπεύονται όπως αμνησία και διαταραχές στην αντίληψη και στην συγκέντρωση. Κρατούμενοι φυλακίζονται σε μέρη μακριά από τις οικογένειες τους. Συνεχίζει η πρακτική με τις χειροπέδες. Σε περιπτώσεις κρατουμένων με διαφορετική σεξουαλική προτίμηση, ζητείται ιατρική αναφορά προς απόδειξη. Κατά την διάρκεια της αναφοράς κρατουμένων, υπόκεινται σε εξευτελιστικές πρακτικές. Ενώ για λόγους ασφαλείας δεν τους επιτρέπεται να παίρνουν μέρος στις εκδηλώσεις των φυλακών.

Εντύπωση προκαλεί στην αναφορά του CHP η λίστα με τις αυθαίρετες απαγορεύσεις. Σύμφωνα με την αναφορά απαγορεύεται : η κατοχή περισσοτέρων από δύο πουλόβερ, πουκάμισων, μια φόρμα, απαγορεύονται οι κάθε είδους μπογιές, τα πάνω από 3 βιβλία, τα περισσότερα από δύο παπούτσια, κάθε είδους κόλλα, τα χρωματιστά χαρτιά, όπως και η ερμηνεία τραγουδιών και το φώναγμα συνθημάτων.

Το 15% των φυλακισμένων έχουν θανατηφόρες ασθένειες

Στην αναφορά γίνεται και αριθμητική αξιολόγηση σχετικά με τους κρατούμενους. Σύμφωνα με αυτήν, το 30% των κρατουμένων έχουν προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, το 5,62% είναι κατάκοιτοι, το 10,12% ανάπηροι, το 8,9% έχουν προβλήματα καρδιάς, το 8,9% έχουν το σύνδρομο Κορσόκοφ, και το 6,6% καρκίνο. Το ποσοστό των φυλακισμένων που έχουν θανατηφόρα αρρώστια είναι 15%.

………………

Haber.sol.org 15/3/2013