ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΡΝΤΑΚ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Μέλη του ρατσιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή, οργάνωσαν διαδήλωση με αφορμή την ¨Κρίση Καρντάκ¨ που συνέβη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας το 1996. Βραδινές ώρες περίπου 4 χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν μπροστά στο μνημείο Καρντάκ επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, και φώναξαν συνθήματα κατά της Τουρκίας.

Μεταξύ των μετεχόντων ήταν ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος και βουλευτές του κόμματος, και όλοι μαζί βάδισαν μέχρι τα γραφεία του κόμματος στην οδό Μεσογείων.

Παρατηρήθηκε πως κατά την πορεία η αστυνομία είχε λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ενώ οι οδοί Βασιλίσσης Σοφίας και η Αμαλίας είχαν κλείσει για την κίνηση των οχημάτων.

Η πορεία που είχε γίνει πέρσι από την Χρυσή Αυγή με αφορμή την ¨κρίση Καρντάκ¨ είχε μετατραπεί σε μαζικές επιθέσεις σε βάρος ξένων. Μετά την διάλυση της πορείας τότε, ομάδες με ναζιστικές σημαίες είχαν μεταβεί στην πλατεία Ομονοίας όπου επιτέθηκαν σε ξένους μετανάστες που βρισκόταν στον σταθμό του μετρό. Η αστυνομία επενέβη στα επεισόδια τότε, κατά τα οποία είχαν τραυματιστεί δύο άτομα, ένας εκ των οποίων ξένος και είχε συλλάβει 42 άτομα.

 Εφ. Μπιρλίκ 3/2/2013