ΒΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΤΟΥΡΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ

Σοκ βίζας για τους Τούρκους τουρίστες !

Μετά από την εφαρμογή της βίζας από την 1η Απριλίου για τους Τούρκους τουρίστες στην Κροατία –προορισμός που ήταν σημαντικός ακριβώς λόγω της δυνατότητας να πάνε δίχως βίζα εκεί-, στο καθεστώς της βίζας μετά από πίεση από την Ε.Ε. εντάσσονται πλέον και οι δίχως βίζα περιοδείες που από το 2005 γινόταν σε ελληνικά νησιά.

Η ελληνική κυβέρνηση που αγωνίζεται να πάρει περισσότερους Τούρκους τουρίστες που ξοδεύουν και ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς, ¨μετά από παράπονα από άλλες χώρες που εφαρμόζουν την συνθήκη Σέγκεν¨, δεν δέχτηκε τα αιτήματα των Τούρκων τουριστικών πρακτόρων για δίχως βίζα περιοδείες σε ελληνικά νησιά. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που προβαίνει σε δραστηριότητες λόμπι για τους 100 χιλιάδες Τούρκους τουρίστες, θα θέσει το θέμα των δίχως βίζα περιοδειών στην σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την 1η Φεβρουαρίου.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρίας Apextour Μεχμέτ Μπουγιάν αναφέρει πως από το 2005 και εντεύθεν στην αρχή της κάθε σεζόν υπέβαλαν αίτημα εισόδου δίχως βίζα και πάντα αυτό γινόταν δεκτό, αλλά ¨Φέτος μας είπαν πως λόγω πίεσης από χώρες της Ε.Ε. δεν τις κάνουν δεκτές. Πιστεύουμε πως η απόφαση για την εφαρμογή της βίζας εδώ θα επηρεάσει αρνητικά τις συνεχώς ογκούμενες περιοδείες στα ελληνικά νησιά¨. Ο Μεχμέτ Μπουγιάν ανέφερε πως ως κλάδος θα καθορίσουμε την πορεία μας ανάλογα με τις ειδήσεις που θα έρθουν από την Ε.Ε. και είπε ¨Ως εταιρία δεν ανακοινώσαμε ακόμη περιοδείες στην Ελλάδα. Ανάλογα με τα νέα που θα έχουμε, θα ανακοινώσουμε περιοδείες που θα περιλαμβάνουν 4-5 διανυχτερεύσεις σε Γεωργία, Ουκρανία και Ρωσία ή και πρόγραμμα στην Μαύρη Θάλασσα¨.

…………………..

Μιλώντας σχετικά με το θέμα ο πρόεδρος του TÜRSAB Μπασαράν Ουλουσόι δήλωσε : ¨Εργαζόμαστε με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την επίλυση του θέματος. Σε αντίθετη περίπτωση θα κατευθύνουμε τους τουρίστες μας σε χώρες που δεν ζητάνε βίζα¨.

Haberturk 30/1/2013