ΝΕΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ — ΒΙΝΤΕΟ

Καθελκύστηκε το πρώτο εγχώριο ερευνητικό σκάφος TÜBİTAK Marmara

Καθελκύστηκε στα ναυπηγεία Çeksan στην Τούζλα του Μαρμαρά, το πρώτο εγχώριο σκάφος ερευνών θαλάσσης, ονόματι TÜBİTAK Marmara.

Στην καθέλκυση του πλοίου παραβρέθηκε ο υπουργός Επιστήμης, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Νιχάτ Εργκιούν, ο υπουργός Ανάπτυξης Τζεβντέτ Γιλμάζ, ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης Χουσείν Αβνί Μουτλού, ο Μπασαράν Μπαϊτάκ-πρόεδρος του Δ.Σ. των ναυπηγείων Çeksan και άλλοι αξιωματούχοι. Μετά την προσθήκη του κατάλληλου εξοπλισμού, το πλοίο αναμένεται να αρχίσει θαλάσσιες έρευνες στα τέλη Μαίου.

¨Είναι ανάγκη να παράξουμε και άλλη γνώση και να την μετατρέψουμε σε προστιθέμενη αξία¨

Μιλώντας κατά την τελετή καθέλκυσης του πλοίου TÜBİTAK Marmara, ο υπουργός Ανάπτυξης Τζεβντέτ Γιλμάζ είπε : ¨ Η Τουρκία είναι ια χώρα με σημαντικό θαλάσσιο δυναμικό και η ανάπτυξη των τριών θαλασσών που μας περιβάλλουν αποτελεί μια αξία για εμάς. Είτε πρόκειται για θαλάσσια προϊόντα, είτε για εξόρυξη, είτε για μεταφορές, είναι ανάγκη να τις αξιολογήσουμε ακόμη περισσότερο. Είναι ανάγκη να κινητοποιήσουμε περισσότερο το δυναμικό μας στην ναυτιλία και να παράξουμε περισσότερη γνώση. Είναι ανάγκη να παράξουμε και άλλη γνώση και να την μετατρέψουμε σε προστιθέμενη αξία. Μακάρι με αυτό το πλοίο και με άλλα παρόμοια σαν και αυτό να παράξουμε γνώσεις που θα χρησιμοποιήσουμε για την ευημερία και την ανάπτυξη του έθνους μας¨.

¨ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΜΑΣ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΜΑΙΟΥ¨

Ο υπουργός Επιστήμης, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Νιχάτ Εργκιούν δήλωσε : ¨ Δεχόμαστε πως οι θαλάσσιες έρευνες στην Τουρκία δεν βρίσκονται ακόμη σε επαρκές επίπεδο. Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση. Οι μεγαλύτερες ελλείψεις που έχουμε στην χώρα μας αφορούν ανθρώπινους πόρους και ερευνητικά πλοία. Θαλάσσιες έρευνες προτίθενται να κάνουν και κάποια ακόμη πανεπιστήμια και δημόσιοι φορείς. Οι έρευνες αυτές γενικά έχουν περιορισμένες δυνατότητες και γίνονται στις ακτές. Και τα υπάρχοντα πλοία τείνουν να ολοκληρώσουν την περίοδο χρήσης τους. Η ίδρυση του Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών αποτελεί σημαντικό στάδιο για να φτάσουν οι θαλάσσιες έρευνες στην Τουρκία στο επίπεδο των εξελιγμένων χωρών. Με αυτό το στόχο εμείς ιδρύσαμε εντός του TÜBİTAK Marmara ένα Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών.

………………

Μιλώντας ο πρόεδρος του Δ.Σ. των ναυπηγείων Çeksan Μπασαράν Μπαϊράκ είπε : ¨ Το πλοίο TÜBİTAK Marmara που καθελκύουμε σήμερα είναι ένα πλοίο τεχνολογίας. Ένα εγχώρια σχεδιασμένο πλοίο. Φυσικά στον εξωτερικό του σχεδιασμό, προμηθευτήκαμε εξοπλισμό από το εξωτερικό, αλλά όπως είναι γνωστό δεν είναι ανάγκη να παράγουμε τα πάντα. Είναι καλύτερη επιλογή κάποια προϊόντα να τα παίρνουμε από εξειδικευμένα μέρη. Το πλοίο δύναται την ίδια στιγμή να παίρνει δείγματα από διάφορα σημεία σε βάθος μέχρι 3 χλμ. και να τα ελέγχει. Στο πλοίο μας υπάρχουν συσκευές στις οποίες μπορούνε να προστεθούνε και άλλες. Με το πλοίο αυτό γίνεται αντιληπτό πως τα τουρκικά ναυπηγεία μπορούν να παράξουν πλέον και ερευνητικά πλοία. Είναι επιθυμία μας οι δημόσιοι φορείς να προτιμούσε σε αυτό το θέμα τα τουρκικά ναυπηγεία¨.

Μετά από τις ομιλίες δόθηκε από μια πλακέτα στους υπουργούς Εργκιούν και Γιλμάζ. Αργότερα πι δύο υπουργοί, ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης Μουτλού και ο Μπασαράν Μπαϊράκ έκοψαν την κορδέλα και το πλοίο TÜBİTAK Marmara καθελκύστηκε.

Το TÜBİTAK Marmara μπορεί να φτάσει σε βάθος 3 χλμ.

Το πλοίο έχει μήκος 41,2 μέτρων και 9,5 μέτρα πλάτος και θα αρχίσει να υπηρετεί στα τέλη Μαΐου. Μέχρι τότε θα του προστεθούν προηγμένες συσκευές μέτρησης που θα χρησιμοποιηθούν στις ωκεανογραφικές εργασίες του.

…………

Θα εργάζονται σε αυτό 12 άτομα πλήρωμα και 11 επιστήμονες.

Εφ. Χουριέτ 17/2/2013