¨ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ¨….

Ο υπουργός Έρογλου ρωτήθηκε για αυτήν τη φωτογραφία και είπε ¨δεν υπάρχει πρόβλημα¨

 

Ο υπουργός Δασών και Υδάτινων Πόρων Βεϊσέλ Έρογλου ευρισκόμενος στην Αττάλεια ρωτήθηκε σχετικά με την σφαγή του δάσους λόγω των ορυχείων μαρμάρου στο Αλατσαντάγ. Ο υπουργός Έρογλου υποστήριξε πως δεν κόπηκαν δέντρα στην περιοχή και είπε πως ¨Μην ανησυχείτε, εμείς προστατεύουμε τη Αττάλεια. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα¨.

Ο υπουργός Έρογλου που ήρθε στην Αττάλεια για να εγκαινιάσει κάποιες εγκαταστάσεις μαζί με διοικούντες του DSI, μετείχε σε συνέδριο στο ξενοδοχείο Mardan Palace.

……………….

Εκεί ο υπουργός ρωτήθηκε σχετικά με την καταστροφή που προκάλεσαν οι δραστηριότητες μαρμάρου με τις κοπές κέδρων στο Αλατσαντάγ. Εκεί ο υπουργός υποστήριξε πως πρόκειται για μια κοινή περιοχή για την οποία δίνονται άδειες για εξαγωγή μαρμάρου και ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν εξήλθαν από του χώρου που τους παραχωρήθηκε.

¨Μην ανησυχείτε, εμείς άλλωστε προστατεύουμε τη Αττάλεια¨

Την ώρα που στην κοινή γνώμη συζητήσεις προκάλεσαν οι φωτογραφίες που αποδεικνύουν την κοπή χιλιάδων βελανιδιών, κέδρων και πεύκων, ο υπουργός Έρογλου ισχυρίστηκε πως δεν κόπηκαν δέντρα, πως υπάρχει μια πολύ ισχυρή δασική υπηρεσία και πρόσθεσε πως ¨Σε περίπτωση εισόδου σε χώρο για τον οποίο δεν έχει πάρει άδεια υπάρχει πολύ μεγάλη ποινή, ακυρώνεται η άδεια, και προβλέπεται μέχρι και φυλάκιση……. Μην ανησυχείτε, εμείς άλλωστε προστατεύουμε τη Αττάλεια

Ή δεν θα τους δώσετε άδεια ή θα τα παραβλέπετε¨!

Ο έπαρχος Φοινίκης Μεσούτ Γιακουτά αναφερόμενος στο θέμα της καταστροφής των δέντρων στην περιοχή είπε πως τα ορυχεία μαρμάρου στην περιοχή έχουν άδεια, πως ελέγχονται 5-10 φορές τον χρόνο και ότι δεν ασκούν δραστηριότητα που να υπερβαίνει την άδεια τους. Ο Γιακουτά είπε πως στην περιοχή υπάρχουν 12 ορυχεία εκ των οποίων λειτουργούν τα 7, και πρόσθεσε τα εξής : ¨Οι μεταλλευτικές δραστηριότητες αποτελούνε σημαντικό τομέα για τη χώρα μας. Σημαντική είναι η συμβολή του τομέα αυτού στην οικονομία και στην απασχόληση. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος τομέας στις εξαγωγές. Ή δεν θα εξορύξετε καθόλου μέταλλα ή αν δίνετε άδεια και το ορυχείο είναι κάτω από τα δέντρα, άλλη οδός δεν υπάρχει. Ή δεν θα δώσετε άδειες ή θα τα παραβλέπετε¨.

Σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Έρογλου για την καταστροφή λόγω των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων είχε υποβάλει και ο βουλευτής Αττάλειας του CHP Γκιουρκούτ Ατζάρ, ο οποίος αναφερόμενος στην αξία των κέδρων, ανέφερε πως ενώ παγκοσμίως οι κέδροι προστατεύονται, στην Τουρκία θυσιάζονται για χάρη των μεταλλείων.

Haber.sol.org 15/2/2013