ΜΗΝΥΜΑ ΜΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ 29Η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Aχμέτ Μέτε : Η 29η Ιανουαρίου 1988 είναι η μέρα αγκαλιασμένοι στο τουρκισμό κραύγασαν με ισχυρή φωνή προς όλο τον κόσμο¨ Ο εκλεγμένος μουφτής Ξάνθης έκανε μια γραπτή ανακοίνωση σχετικά με την σημασία της ημερομηνίας της 29/1/1988. Ο Μουφτής Μέτε στην ανακοίνωση του αναφέρει πως ¨Είναι η μέρα που όλα τα τμήματα ένωσαν τις δυνάμεις τους, και κραύγασαν σε όλο τον κόσμο την ¨ΤΟΥΡΚΙΚΗ¨ τους ταυτότητα και πως καμία δύναμη δεν μπορεί να αλλάξει αυτή την ταυτότητα¨.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής : 

¨Η 29η Ιανουαρίου 1988 για την Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης, είναι η μέρα που με συνείδηση της τουρκικής ταυτότητας και ελληνικής ιθαγένειας, κινήθηκε με δημοκρατικούς δρόμους και κραύγασε σε όλο τον κόσμο σχετικά με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων. Η 29η Ιανουαρίου που αποτελεί μια ημερομηνία ορόσημο για τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης, είναι η μέρα που όλα τα τμήματα ένωσαν τις δυνάμεις τους, και κραύγασαν σε όλο τον κόσμο την ¨ΤΟΥΡΚΙΚΗ¨ τους ταυτότητα και πως καμία δύναμη δεν μπορεί να αλλάξει αυτή την ταυτότητα. Η 29η Ιανουαρίου 1988 είναι μέρα που οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης , όλοι μαζί είπαν ένα ¨όχι¨ στις χρόνιες αδικίες και στις πολιτικές καταπίεσης που υπέμεναν, και αγκαλιασμένοι στο τουρκισμό που απορρίπτεται από τους Έλληνες αξιωματούχους, κραύγασαν με ισχυρή φωνή προς όλο τον κόσμο πως δεν πρόκειται να υποχωρήσουν στο παραμικρό σχετικά με τα δικαιώματα που κατέχουν.

Η 29η Ιανουαρίου 1988 είναι μέρα που κραύγασαν για τις μουφτείες που επί χρόνια παραμένουν υπό κατάληψη και για την συνέχεια των χτυπημάτων στην ελευθερία πίστης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Ακόμη και σήμερα με τον νόμο για τους 240 ιμάμηδες επιδιώκεται ένα χτύπημα στην λατρευτική μας ελευθερία, καθώς επιδιώκουν να ελέγξουν τα τζαμιά μας.

Είναι μέρα διαμαρτυρίας καθώς οι αρμόδιοι που χρόνια τώρα κλείνουν τα μάτια τους στις ανάγκες της εκπαίδευσης της Τουρκικής μειονότητας, συνεχίζουν καθημερινά να παραβιάζουν το αυτόνομο στάτους της εκπαίδευσης της . Μια τέτοια λοιπόν μέρα η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης όπως παλιότερα έτσι και από τώρα και μετά, θα συνεχίσει να την τιμά ως μέρα που έδωσε ένα περήφανο αγώνα ενάντια στους κάθε είδους περιορισμούς και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κατά την 25η χρονιά από την 29η Ιανουαρίου, ακόμα απορρίπτεται η τουρκική ταυτότητα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και εμποδίζονται βασικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Με αυτή την αφορμή εύχομαι σε όλους τους τουρκομουσουλμάνους της Θράκης να είναι χαρούμενη η 29η Ιανουαρίου-Ημέρα Εθνικής Αντίστασης, και παρακαλώ τον Θεό για την συνέχεις της ενότητας και ομοψυχίας μας.

Αχμέτ Μέτε

Μουφτής Ξάνθης

Εφ. Μπιρλίκ 29/1/2013