ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ

Να η άκρως απόρρητη ομάδα εγκεφάλων

Η εφημερίδα Haberturk έφτασε σε αυτά τα ονόματα

Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με 6 ακαδημαϊκούς που θα σχεδιάσουν το πρώτο εγχώριο πολεμικό αεροπλάνο της Τουρκίας με την επωνυμία FX/TX. Η εφημερίδα Haberturk έφτασε στα ονόματα αυτών των ακαδημαϊκών που υπηρετούνε σε φορείς όπως το ODTÜ, İTÜ και στο TÜBİTAK.

Στα πλαίσια των αποφάσεων που λήφθησαν από την Εκτελεστική επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας υπό την προεδρία του Ερντογάν το 2010, συνεχίζονται οι εργασίες για το σχέδιο για το ¨πρώτο εγχώριο πολεμικό αεροσκάφος¨ . 20 εκ. $ διαχωρίστηκαν για το στάδιο του αρχικού σχεδιασμού. Μετά από τον ορισμό των εταιριών TUSAŞ TAI, Roketsan, Havelsan και Aselsan ως εταιριών που θα μετάσχουν στην παραγωγή του πρώτου εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους FX/TX, συμφωνία υπογράφηκε και με 6 ακαδημαϊκούς που θα αποτελέσουν την ¨ομάδα εγκεφάλων¨ που θα σχεδιάσουν το αεροσκάφος. Αρμόδιος αξιωματούχος ανέφερε πως ¨Παγκοσμίως αυτά τα σχέδια διεξάγονται μέσα σε εχεμύθεια¨ και δεν ανακοίνωσε τα ονόματα των ακαδημαϊκών.

Η εφημερίδα Haberturk όμως έφτασε στα μυστικά αυτά ονόματα των ακαδημαϊκών αυτών που υπηρετούνε στο ODTÜ, στο İTÜ και στο TÜBİTAK.

Τα ονόματα και οι ειδικότητες τους είναι τα εξής :

Καθηγητής Αρίφ Εργκίν (Ανώτατο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Γκέμπζε : Ηλεκτρικά αεροπλοοίας

 Καθηγητής Σερκάν Οζγκέν (ODTÜ): Αεροδυναμικές επιδόσεις

 Καθηγητής Γιαβούζ Γιαμάν(ODTÜ): : Δομές και υλικά

Καθηγητής Αλτάν Καϊράν (ODTÜ): : Δομές και υλικά

Καθηγητής Αχμέτ Σεβκετουτζέρ (ODTÜ): Τεχνολογική ανάπτυξη

Κοσμήτορας Γκιοκχάν Ιναλχάν (İTÜ): Αεροδυναμικές επιδόσεις

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα έγινε χτες για το πρώτο εγχώριο πολεμικό αεροπλάνο. Στα πλαίσια του σχετικού προγράμματος υπογράφηκε συμφωνία ανάμεσα στην Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας και τα πανεπιστήμια İTÜ, ODTÜ και Μπίλκεντ σχετικά με την πραγματοποίηση 6 σχετικών σχεδίων.

Το 2023

Το FX/TX το οποίος σχεδιάζεται ώστε να είναι ¨αόρατο¨ αναμένεται να κάνει την πρώτη δοκιμαστική του πτήση στα 100 χρόνια της Δημοκρατίας, το έτος 2023

Το εγχώριο μαχητικό FX/TX προβλέπεται να ενταχθεί στην Πολεμική Αεροπορία το 2030 και να πάρει τότε την θέση των καταδιωκτικών F-16.

Haberturk 9/2/2013