ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ

Επίσκεψη-απειλή από Αμερικανούς αξιωματούχους σε τράπεζες !

 Μετά από το νέο πακέτο κυρώσεων κατά του Ιράν, οι Αμερικανοί πράκτορες έβαλαν στο μάτι τις τουρκικές τράπεζες. Αμερικανοί διπλωμάτες υπενθυμίζοντας τον Νόμο για την παρεμπόδιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, δήλωσαν ¨Σταματήστε την εξαγωγή χρυσού στο Ιράν¨.

Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδα Βατάν, δύο ανώτατοι αξιωματούχοι της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα, την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησαν επισκέψεις σε γενικούς διευθυντές τραπεζών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο ένας εκ των διπλωματών ήταν ¨ειδικός σε θέματα χρηματοδότησης της τρομοκρατίας¨ και ένας ειδικός νομικός συναντήθηκαν με ηγεσίες τραπεζών. Στις συναντήσεις συζητήθηκε ο νόμος για την παρεμπόδιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας που πέρασε από την βουλή, και ¨υπενθύμισαν¨ στις τράπεζες το νέο πακέτο κυρώσεων που στοχοποιεί το Ιράν και απαγορεύει τις μεταφορές χρυσού.

Το νέο πακέτο των κυρώσεων της Ουάσιγκτον κατά του Ιράν ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Τουρκία. Με την ρύθμιση το κόστος του Ιρανικού πετρελαίου μπορεί να πληρωθεί μόνο με φάρμακα και καταναλωτικά αγαθά. Δηλαδή το Ιράν θα μπορεί να παίρνει από την Τουρκία τρόφιμα, φάρμακα και άλλα καταναλωτικά αγαθά, αλλά μετρητά, χρυσό ή άλλο τρόπο δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί.

Αμερικανικό χτύπημα στην πληρωμή με χρυσό

Η Τουρκία ετησίως αγοράζει από τον νότιο γείτονα της το Ιράν περίπου 10 εκ. κυβικά φυσικό αέριο. Το Ιράν μη μπορώντας να μεταφέρει μετρητά μετατρέπει το αντίτιμο σε χρυσό, το οποίο και μεταφέρει στην χώρα. Με το πακέτο αυτών των κυρώσεων το εμπόριο αυτό που εξασφάλιζε μια σημαντική βελτίωση στην ισορροπία του εξωτερικού εμπορίου της Τουρκίας, καθίσταται πλέον σχεδόν αδύνατο. Οι νέες αποφάσεις που ανακοινώθηκαν στις 6 Φεβρουαρίου παύουν εντελώς το εμπόριο χρυσού που λειτουργούσε στη γραμμή Τουρκία-Ντουμπάι-Τεχεράνη. Η συμπεριφορά αυτή των ΗΠΑ δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην Άγκυρα, ενώ συνομιλίες άρχισαν οι συναλλασσόμενες πλευρές για το θέμα της μεθόδου πληρωμής.

Haber.sol.org 17/2/2013