ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ FUEN ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥΣ

Ενάντια στον νόμο των 240 ιμάμηδων η FUEN

 Η Ομοσπονδιακή Ένωση Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN), δημοσίευσε δελτίο τύπου με το οποίο αναφέρει πως η τροπολογία που προβλέπει διορισμό θρησκευτικών λειτουργών σε τζαμιά και δημόσια σχολεία της Δυτικής Θράκης, είναι χτύπημα στην θρησκευτική ελευθερία και στην ελευθερία συνείδησης. Η FUEN ανακοίνωσε την θλίψη της για το ότι ο νόμος που είναι γνωστός μέσα στην Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης ως ¨νόμος των 240 ιμάμηδων¨, πέρασε από την βουλή στις 16/1/2013, παρά την αντίδραση των Τούρκων βουλευτών και των μελών της μειονότητας.

Ο παρών νόμος στοχεύει στην αύξηση του κρατικού ελέγχου πάνω στην θρησκεία

Η FUEN αναφέρει ότι παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στην Ελλάδα, και ότι με την τροπολογία αυτή ανοίγει ο δρόμος για τον κρατικό έλεγχο πάνω στην θρησκεία. Η FUEN δηλώνει πως με την ρύθμιση με την οποία θα διορίζονται σε κρατικά σχολεία θρησκευτικοί λειτουργοί που θα διδάσκουν το Κοράνι, θα διευρυνθεί ο κρατικός έλεγχος στην θρησκεία.

Η FUEN αναφέρει πως είναι ενάντια σε αυτή την ρύθμιση που ετοιμάστηκε χωρίς να ληφθεί η άποψη των εκπροσωπούντων την Τουρκική Μειονότητα Δυτική Θράκης(μέλος της FUEN), όπως η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης(ABTTF) και ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης (BTAYTD), και εκφράζει την λύπη της διότι δεν λήφθηκε υπόψη η ενάντια άποψη που κατά την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο εξέφρασαν οι Τούρκοι βουλευτές, και δεν δόθηκε ο λόγος στην μειονότητα σε ένα θέμα που την αφορά απευθείας.

……………..

Η FUEN αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση που ανακοίνωσε πως με την νέα ρύθμιση επιδιώκει να εξαλείψει τις ελλείψεις του παρόντος νόμου, κατά την προετοιμασία αυτής της τροπολογίας πάλι δεν ζήτησε την γνώμη της μειονότητας.

Η FUEΝ αναφέρει πως πιστεύει ότι τα κράτη δεν πρέπει να εμπλέκονται στις εσωτερικές υποθέσεις της θρησκείας και στους θρησκευτικούς φορείς, και δηλώνει πως ως φορέας με 94 φορείς-μέλη σε πάνω από 30 χώρες, παρακολουθεί και θα συνεχίσει να παρακολουθεί με ανησυχία την κατάσταση της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Η FUEN υποστηρίζει πως η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης στα θέματα διοίκησης και ελέγχου θρησκευτικών φορέων, θα πρέπει να έχει τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες, και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να φερθεί σύμφωνα με την συνθήκη της Λοζάννης και τις υπόλοιπες διεθνείς υποχρεώσεις και πρότυπα.

 Περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί 6/2/2013

Σχ : Σχετικά με την FUEN μάλλον κάποια διευθυντικά στελέχη της εντελώς ξαφνικά και δωρεάν σπίτι π.χ. στα κατεχόμενα της Κύπρου.  Διότι πλέον οι ανακοινώσεις τους ταυτίζονται πλήρως με τον Τούρκο αρχιπράκτορα στην Ευρώπη Χαλίτ Χαμπίπογλου. Μάλιστα αυτός ήταν που τους είχε κάνει και το ταξιδάκι τους στην ελληνική Θράκη….