ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ¨Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΑ¨

Kαινοτομίες από τον ÖYKAM στην πρώτη επέτειο της ίδρυσης του

Ο οργανισμός Αρχείων πόλης και Μουσείου (ÖYKAM) που έχει έδρα το Οντεμίς στη Σμύρνη, αλλά περιλαμβάνει αρχεία και στοιχεία από όλη την περιοχή της λεκάνης του Κιουτσούκ Μεντερές, ετοιμάζεται να κάνει απόβαση στο Ουσάκ με έκθεση που θα έχει τίτλο ¨Ο Ελληνικός στρατός στην Ανατολία¨.

Ο δήμαρχος του Οντεμίς Μπεκίρ Κεσκίν είπε πως η έκθεση με τίτλο ¨Ο Ελληνικός στρατός στην Ανατολία¨ που περιλαμβάνει φωτογραφίες και αντικείμενα, μεταφέρθηκε και σε τρεις άλλες εκθέσεις εκτός πόλης, και το ενδιαφέρον υπήρξε μεγάλο. Ο Κεσκίν δηλώνει πως θέλει να ανοίξει την έκθεση στη Σμύρνη κατά την επέτειο της κατάληψης της στις 15 Μαίου, και ότι η έκθεση μετά από το Ουσάκ, θα μεταφερθεί στην Άγκυρα και από εκεί στην Σμύρνη.

Ο διευθυντής του ÖYKAM καθηγητής Ενγκίν Μπερμπέρ δήλωσε πως η έκθεση μετά το Οντεμίς παρουσιάστηκε σε Πέργαμο. Μπαλικεσίρ και Μπουρχανίγιε όπου την επισκέφτηκαν συνολικά 10 χιλιάδες άτομα, και ότι ως συλλογή αποτελεί μια πρώτη για την Τουρκία. Ο διευθυντής του ÖYKAM καθηγητής Ενγκίν Μπερμπέρ ανέφερε πως μετά τα Ουσάκ, η έκθεση θα συνεχίζει το ταξίδι της και ότι γίνονται οι τελευταίες προετοιμασίες για να εκτεθεί τον Απρίλιο στους κατοίκους της Άγκυρας. Ο Μπερμπέρ ανέφερε πως ¨στην παρατιθέμενη συλλογή, υπάρχουν άδεια βλήματα από αυτά που έριχνε το ελληνικό πυροβολικό στα τουρκικά χαρακώματα, κεφαλές βλημάτων πυροβολικού, τυφέκια και πιστόλια του ελληνικού στρατού, ξιφολόγχες, σφαίρες, όργανα στρατιωτικής μπάντας, μετάλλια, δοχεία, κιάλια και πολλά άλλα ακόμη υλικά εκείνης της εποχής. ¨

Στην συλλογή περιλαμβάνονται επίσης διάφορα υλικά που ανήκαν στην ελληνορθόδοξη κοινότητα του Οντεμίς, πάνω από 60 φωτογραφίες μεγέθους 30cm επί 40cm μερικές εκ των οποίων δεν υπάρχουν ούτε στην Ελλάδα, και 9 πίνακες με λάδι του Ιταλού ζωγράφου Βιττόριο Πισάνι που ήταν μάρτυρας της κατοχής της Σμύρνης και αποτύπωσε την μέρα της κατάληψης καθώς και μετέπειτα εικόνες. Στο Ουσάκ την έκθεση θα συνοδεύει και μανεκέν ντυμένο με παραδοσιακά ρούχα της περιοχής Οντεμίς.

…………….

Στην έκθεση περιλαμβάνονται και φωτογραφίες από το Ουσάκ κατά την εποχή της ελληνικής κατοχής.

Η έκθεση ανοίγει στις 16/2/2013 στις 15.00 και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου.

……………

Sondakika.com 9/2/2013

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone