ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΞΑΝΑ ΩΣ ΤΖΑΜΙ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Έφυγε ο Γκιουνάϊ, τέθηκε ξανά το θέμα της επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας

Μετά από την αποχώρηση από την κυβέρνηση του Ερτουγρούλ Γκουνάι που ήταν ενάντιος στο αίτημα ¨να γίνει ξανά χώρος προσευχής –τζαμί- η Αγία Σοφία¨, το θέμα τέθηκε πάλι. 

Σύμφωνα με είδηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ, η Επιτροπή Αιτημάτων της βουλής μετά από την απομάκρυνση του πρώην υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάι από την θέση του, επεξεργάζεται το αίτημα ¨να ξαναγίνει τζαμί η Αγία Σοφία¨.

Αναφέρεται πως στάλθηκε έγγραφο με το οποίο ζητείται η γνώμη του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, εξετάζεται η υπουργική απόφαση με την οποία η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο.

Για να αποδοθεί ξανά η Αγία Σοφία ως χώρος προσευχής, χρειάζεται ακύρωση της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου του 1935. Αυτό αναφέρεται πως μπορεί να γίνει είτε με μια νέα απόφαση του υπουργικού συμβουλίου είτε με απλή απόφαση της πλειοψηφίας της βουλής

Ο πρώην υπουργός Γκιουνάι, δεν έβλεπε θερμά το ενδεχόμενο να ανοίξει ξανά για προσευχή η Αγία Σοφία. Τελευταία φορά είχε εκφράσει τις απόψεις του για αυτό το θέμα τον Ιούνιο του 2012 : ¨ Η Αγία Σοφία κατασκευάστηκε πριν από 1500 χρόνια και είναι ένα από τα πιο παλιά κτίρια του κόσμου. Για 1000 χρόνια υπηρέτησε τη πίστη αυτών που το κατασκεύασαν και για 500 χρόνια χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί στο Ισλάμ. Αλλά από την κατασκευή του μέχρι σήμερα είναι ένα κτίριο που υπηρέτησε τον Δημιουργό. Και σήμερα υπηρετεί τη ανθρωπότητα. Στην Κωνσταντινούπολη έχουμε τζαμιά που είναι από τα πιο όμορφα στον ισλαμικό κόσμο, με την πιο πετυχημένη αρχιτεκτονική, και τα πιο λαμπρά από πλευράς μυστικισμού. Μπορούμε σε αυτά να κάνουμε τις προσευχές μας. ¨.

 Turizmguncel.com  16/2/2013

Σχ : Αυτό το κόμπλεξ του κλέφτη… 560 χρόνια πέρασαν και ακόμη εκεί παραμένει !