ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΑΛΗ ΠΑΣΑ

Η Αλβανία ζήτησε το κομμένο του κεφάλι από την Τουρκία

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Μπερίσα ζήτησε το κεφάλι του εκτελεσθέντος κατά την οθωμανική εποχή Αλή Πασά Τεπελενλή, από την Τουρκία.

Ο πρόεδρος της ομάδας αλβανοτουρκικής φιλίας της βουλής και βουλευτής Σμύρνης του ΑΚΠ Ριφάτ Σαίτ, ανέφερε πως ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Μπερίσα ζήτησε την μεταφορά στην Αλβανία του κεφαλιού του εκτελεσθέντος κατά την οθωμανική εποχή αλβανικής καταγωγής Αλή Πασά Τεπελενλή.

Ο Σαίτ ανέφερε πως κατά την διάρκεια των επαφών του Υπουργού Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ, μετείχε στα ταξίδια σε Αλβανία και Κόσσοβο, , όπως και στις συναντήσεις με τον Αλβανό πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Μπουγιάρ Νισανί, με τον πρωθυπουργό του Κοσσόβου Χασίμ Θάτσι και με τον πρόεδρο της βουλής Γιακούπ Κράσνιτσι.

Ο Σαίτ ανέφερε πως στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μπερίσα, του υποβλήθηκε ένα περίεργο αίτημα : ¨ Ζήτησε να μεταφερθεί στην Αλβανία ο τάφος του πατέρα του Αλή Σαμί Γιέν και συγγραφέα του πρώτου τουρκικού λεξικού Σεμσετίν Σαμί (Σάμι Φρασέρι). Ο Μπερίσα επίσης ζήτησε την μεταφορά στην Αλβανία του κεφαλιού του αλβανικής καταγωγής Αλή Πασά Τεπελενλή που στην Οθωμανική περίοδο τον εκτέλεσαν και μετέφεραν το κεφάλι του σε ταψί στην Κωνσταντινούπολη. Ξέρω ότι για αυτό το θέμα στάλθηκε στην χώρα μας επίσημη αποστολή¨.

Ο Σαίτ ανέφερε πως το σώμα του Αλή Πασά Τεπελενλή είναι θαμμένο σε τάφο στην Αλβανία.

Εφ. Ραντικάλ 10/2/2013

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone